25 септември 2015 г.

ВВС НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В СЪВМЕСТНИ ПРЕЗГРАНИЧНИ
ОПЕРАЦИИ
        На 28 и 29 септември на територията на България и Румъния ще се проведе съвместната българо-румънска тренировка Blue Bridge 2015.

Българските ВВС участват с изтребители МиГ-29 и МиГ-21 от 3-а авиобаза Граф Игнатиево. Военновъздушните сили на Румъния се включват със самолети МиГ-21 Lancer. Основните летища за опериране са Граф Игнатиево и Михаил Когалничану. Освен полети, в рамките на учението е предвидена компютърна симулация между Центъра за управление и докладване в София и този в Букурещ.        Целта на Blue Bridge 2015 е да се подобрят координацията и оперативната съвместимост между ВВС на двете държави при провеждане на презгранични операции за контрол на въздухоплаването и охраната на въздушното пространство, както и да се повиши готовността на специалистите от Военновъздушните сили за участие в съвместни операции.

        Българо-румънското учение се провежда вече пета година. Първото му издание бе през 2011 година като резултат от подписаното тогава Споразумение между правителствата на България и Румъния за провеждане на презгранични операции за Air Policing.