08 април 2015 г.

СТРАНИЦИ ОТ ВОИНСКОТО ЕЖЕДНЕВИЕ
        Военнослужещите от Военновъздушните сили ежедневно работят за повишаване на подготовката си. Изпълнявайки мисии и задачи в системата за колективната отбрана, международни учения и тренировки или оказване помощ на населението – те работят върху професионалната си подготовка, усъвършенстват способностите и уменията си.
        Ето постиженията на двама от тях:
        На 9 март старши помощник-началникът в отделение „Планиране и отчитане на летателната дейност” във военно формирование 32040 – Крумово майор Крум Семов летеше като втори пилот на вертолет „Кугар“ за оказване на помощ на бедстващи в Родопите. И тогава, при този полет, той премина границата от 3000 летателни часа и общият му нальот към днешна дата е 3021:35 часа.
        Майор Семов е завършил пълния курс на обучение като летец-пилот във ВВВУ “Г.Бенковски” през 1990 г. и със заповед на МО на 7 април 1990 г. е приведен за по-нататъшно носене на службата в под. 32040 – Крумово. Той е пилот 1-ви клас, инструктор във всички метеорологични условия денем и нощем. По време на службата е летял на самолет L-29 и вертолети Ми-2, Ми-17, Бел-206, Бел-430 и AS-532 AL Cougar.        За проявен изключителен професионализъм, съобразителност и лична самоотверженост при участие в проведени аварийно-спасителни операции при бедствия и аварии е награждаван многократно с грамоти, парични и предметни награди както и със нагръден знак „За вярна служба под знамената” IV степен, нагръден знак „За отлична служба” I степен, орден „За военна заслуга” III степен.
        Участвал e в спасяването на бедстващите в района на с. Бисер през 2012 г., с. Кранево и к.к. Албена през 2014 г., област Кърджали и област Смолян през 2015 г. Изпълнил е множество задачи за осигуряване на държавното ръководство на Република България, както и правителствени и международни мероприятия на територията на страната и чужбина.


На 07.04.2015 год. на летище Долна Митрополия майор Ангел Николов от военно формирование 22800 изпълни контролна проверка за присвояване на класна специалност „Военен летец – пилот 2-ри клас”.        Полетът за бойно използване със самолет L-39 ZA бе изпълнен в сложни метеорологични условия. Майор Николов анализира изпълнението на задачата: „Излетяхме в интервал от 3 мин. със самолета-цел. С насочване от команден пункт Радишево открих целта над облаци, в насрещни курсове, и изпълних прехват и атаки. В последствие изпълних пробиване на облаците надолу и кацане по правилата за полети по прибори на летище Долна Митрополия”.        Контролът бе осъществен от командира на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” – полковник Юлиян Радойски. Неговото мнение относно протичането на контролния полет е, че „майор Николов се справи със задачата на отлично ниво. Спазва параметрите на полета и има отлична техника на пилотиране. Анализът на обективния контрол показва, че стрелбите са зачотни, атаките и сериите са изпълнени точно и прецизно, и затова и оценката, която поставяме е „Отличен”.