08 април 2015 г.

ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ЧЕСТВАТ 90 ГОДИНИ ОТ
РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ-ПОЛКОВНИК СИМЕОН СИМЕОНОВ




        На 09 април 2015 г. се навършват 90 години от рождението на генерал-полковник Симеон Стефанов Симеонов.
        По инициатива на командването на Военновъздушните сили и със съдействието на Музея на авиацията на тази дата в авиобаза Граф Игнатиево ще бъде тържествено отбелязана кръглата годишнина от рождението на една от най-емблематичните личности на българската бойна авиация.
        На празника в негова чест ще присъстват заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Анатолий Кръстев, близки и роднини на генерал-полковник Симеон Симеонов, командири на авиационни формирования, командири на 19-ти изтребителен авиационен полк и ветерани от Военновъздушните сили.

        Още млад летец и офицер със звание старши-лейтетант, Симеон Симеонов става първият командир на новосформирания на 17 март 1951 г. 19-ти изтребителен авиационен полк, първообраз на авиационна база Граф Игнатиево. За краткия си 50 годишен земен път, той преминава през всички летателни и командирски длъжности в авиацията, от подпоручик – младши пилот до генерал-полковник – командващ ПВО и ВВС.