16 март 2015 г.

АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО НА 64 ГОДИНИ
        На 17 март се навършват 64 години от създаването на авиобаза Граф Игнатиево.

        Наследник е на 19-и изтребителен авиополк, сформиран през март 1951 г. на летище Граф Игнатиево. Историята на полка е наситена с динамика и напрежение. Още от създаването му там се провежда интензивна летателна дейност за обучение на летателен състав по бойното използване на самолет – стрелба по земни и въздушни цели, прехвати, полети на малки и стратосферни височини, полети в сложни метеорологични условия. Не случайно по това време е бил известен като „лидерът на изтребителната ни авиация“.

        На 18 август 1994 г. 19-и изтребителен авиополк се преструктурира в днешната 3-та изтребителна авиационна база. През 2000г. се извършват мащабни промени в инфраструктурата. През 2004г. започва носене на бойно дежурство по Air Policing. 2005 е годината, в която стартират интензивните, наситени с висок реализъм двустранни учения с партньорите ни от НАТО, които продължават и до днес.

        През настоящата година програмата на авиобаза Граф Игнатиево отново е натоварена. Военното формирование ще домакинства и непосредствено ще участва в 4 международни учения и тренировки. Негови изтребители ще са част от 5 учения на другите видове въоръжени сили и другите родове войски и авиация във ВВС.

        Подготовката и провеждането на всичко това върви паралелно с изпълнението на ежедневните задачи и дежурството по Air Policing. Защото мисията на авиобазата е да бъде надеждна защита за въздушния суверенитет на Република България в интегрираната система за противовъздушната отбрана на НАТО.

        Нашата изтребителна авиобаза е синоним на сигурност за България, повод за гордост и вяра!

        ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ КОЛЕГИ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ВСЕ ТАКА ОТДАДЕНИ НА КАУЗАТА БЪЛГАРСКИ ВОЕННОВЪЗДУШНИ СИЛИ!

        Първи неща, случили се в авиобаза Граф Игнатиево:
                • Първи полет на реактивен изтребител (Як-23 на 7 юли 1951г.);
                • Първи нощни полети и полети в сложни метеорологически условия;
                • Тук е дадено първо бойно дежурство;
                • Първи успешни прехвати на разузнавателни балони над България;
                • За пръв път е свален самолет – нарушител на въздушните граници на страната;
                • Първо преминаване на скоростта на звука (със самолет МиГ-19 на въоръжение от декември 1957г.)
                • Първи първокласни летци на българските Военновъздушни сили;
                • Първи стрелби по радиоуправляема мишена;
                • Първо за България мащабно международно авиационно учение “Кооператив кий – 2001” по програма “Партньорство за мир”, проведено изцяло по стандартите на НАТО.
                • Първо двустранно изтребително учение “Viper Javelin” с ВВС на САЩ, на което за пръв път летци от българските ВВС водят учебен въздушен бой с натовски самолети (F-16);
                • Първа съвместна тренировка на българските дежурни сили и средства за Air Policing с екипаж на транспортен самолет от Натовска авиобаза (2015г., Папа, Унгария)
.