13 февруари 2015 г.

ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ЗАДЪЛБОЧАВАТ
СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СЪС СЪЮЗНИТЕ СИЛИ

        Втора съвместна тренировка на българските дежурни сили и средства за Air Policing с и екипаж на транспортен самолет от авиобазата на НАТО Папа в Унгария се проведе на 12 февруари. В ролята на „нарушител“ беше транспортен самолет С-17 от авиобаза Папа. В сценария, освен прехвата на „нарушителя” от българските изтребители МиГ 29 и координацията с Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, бяха включени нови, усложнени мисии и ситуации. В съвместната тренировка участваха и наземни средства за противовъздушна отбрана от Зенитно-ракетните ни войски. От своя страна съюзниците от НАТО отработиха процедури по самозащита.        Отлична подготовка демонстрираха пилотите от допълнително назначената дежурна двойка с водач капитан Иван Динков и капитан Митьо Митев от авиобаза Граф Игнатиево, както и лейтенант Радослав Балдев и старши лейтенант Георги Костадинов – ръководители на полети „Бойно управление” от База за командване, управление на наблюдение на ВВС.

        В резултат на съвместните тренировки се повишават способностите на дежурните смени, на силите и средствата от интегрираната система за противовъздушна отбрана за своевременна и ефективна реакция при нарушаване на въздушното пространство. Отработват се правилата на полетите в зоната за отговорност и се изпълняват задачи, изискващи адекватна и безопасна реакция в максимално близки до реалността ситуации. Тези тренировки спомагат и за ефективното и ефикасно използване на ограничените ресурси.

        Командирът на базата за стратегически въздушни превози на Алианса полковник Франк Ромбоутс в писмо до командването на ВВС оцени високо резултатите, постигнати при съвместната тренировка, проведена през януари. Той изрази категоричното си желание и готовността на авиобаза Папа тези взаимно изгодни учения да се превърнат в традиция.