06 януари 2015 г.

2015-А ГОДИНА: ВИЗИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЗРВ
И ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ НА ВВС БЕЗ АНАЛОГ

        Анализ и визия за перспективите пред ЗРВ, пътят за повишаване на тяхната ефективност и малка, но ефективна модернизация за зенитно-ракетните комплекси са само част от приоритетите за ЗРВ през 2015 г., които очерта командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. Това стана при откриването на новата учебна година във в.ф. 36150 с командир подполковник Пеньо Неделчев от състава на Първа зенитно-ракетна база с командир полковник Емил Димитров.

        Генерал- майор Румен Радев сред личния състав на в.ф. 36150.


         Пред личния състав на формированието генерал Радев открои като едно от сериозните предизвикателства за годината предстоящото тактическо учение на ВВС, което ще се проведе през юни.
         За първи път в тактическата обстановка на сценария ще участват всички структури от системата за командване, управление и наблюдение на ВВС, всички родове авиация и дивизиони от състава на Първа зенитно-ракетна база. То ще бъде наситено с много динамика, неизвестност и висока степен на реализъм. Амбицията според генерал Радев на това мащабно учение е да се проверят на практика реалните ни възможности за водене на съвременни бойни действия и да се усъвършенства тактическата подготовка на личния състав. В това учение разчетите от дивизиона ще трябва да докажат в максимална степен своето преимущество – мобилността.
         В тази връзка пилот номер 1 не скри, че все още липсва ясна концепция за бъдещето на ЗРВ. И заяви, че личният състав трябва да осмисли и предложи визия за развитието на ЗРВ и като бойна подготовка, и като техника. “Отворен съм за всички Ваши предложения” – категоричен бе командирът на ВВС. И каза, че ВВС в рамките на планираните финансови средства могат да осъществят малки, но ефективни модернизации.
        Новината дойде и от предложението на полковник Емил Димитров през годината за първи път да се проведат бойни стрелби нощем с разчети от базата.
        Сред проблемите на войските генерал Радев не пропусна да отбележи липсата на офицери, завършили академии и квалификационни курсове в страни от НАТО – факт, който определено затруднява процеса на интеграция и споделяне на опита със съюзническите формирования.
         “Впечатлен съм и осъзнавам колко трудно е в тези условия да водите подготовка и да поддържате района на формированието и техниката. Но се справяте страхотно” – не спести високата си оценка командирът на ВВС. “За мен е чест да бъда сред Вас и във формированието Ви, което е стожер на въздушния суверенитет на Република България. Да бъда сред млади, енергични и целеустремени хора, които знаят своята сила и огромна отговорност – опазването на въздушните ни граници.”
         В обръщението си към личния състав генерал Радев благодари и за отличните стрелби на бойните разчети от формированието, за достойното им представяне в многобройните учения и тренировки с международно участие, в които те демонстрират гъвкавост, жажда за нови знания, използването на нови прийоми с вече добре познатата техника и постигат съвместимост с партньорите от армиите на алианса. “Вашата задача и Вашето бъдеще са ясни. Тук съмнение не трябва да има. От Вас се очаква много и Вие сте обречени да го доказвате “- подчерта в словото си генерал Радев. Той увери личния състав, че 2015 г. ще бъде още по-наситена и динамична, с още много международни учения. И подчерта, че предстоят бойни стрелби с мишенна обстановка, в която до момента разчетите не са действали.
        Откриването на учебната година във формированието бе съпроводено от брифинг за организацията и бойните възможности на техниката и демонстрация на бойната работа на ЗРК на въоръжение във в.ф. 36150.