21 октомври 2013 г.

ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ОРГАНИЗИРАТ ФОРУМИ НА
ВОЕННОТРАНСПОРТНАТА АВИАЦИЯ НА ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕС
        През настоящата седмица българските Военновъздушни сили са домакин на няколко важни форума, провеждани под егидата на Европейската агенция за отбрана (EDA) и Европейското командване на Военнотранспортната авиация (ЕАТС). Мероприятията са част от инициативите на Програмата за европейски въздушен военнотранспортен флот (European Air Transport Fleet – EATF), в която участват 21 държави-членки на ЕС. Чрез нея се цели разширяване на възможностите за извършване на въздушни превози на войски, техника и материални средства при хуманитарни и военни операции в подкрепа на общата и отбранителната политика на съюза.

        На 21 октомври в Пловдив ще се състои основната планираща конференция за многонационалната летателна тренировка EATT-14 (European Air Transport Training-14), която ще се проведе у нас в периода 15-27 юни 2014 г. Нейн организатор и домакин са Военновъздушните сили на Р. България. В учението ще участват общо 15 държави-членки на Европейския съюз. Десет от тях (България, Белгия, Германия, Испания, Италия, Литва, Норвегия, Франция, Холандия и Чехия), ще се включат с по един военнотранспортен самолет и летателни екипажи. Австрия и Финландия ще участват с щабни офицери, а Великобритания и Португалия – с наблюдатели. Ще бъдат привлечени и изтребители от ВВС на Гърция.

        Домакинството на EATT-14 е важно постижение на българските Военновъздушни сили. Досега са провеждани само две аналогични тренировки – през 2012 и 2013 г. – на територията на Испания. Целта им е да се повиши оперативната и тактическата съвместимост между военнотранспортната авиация на страните от Евросъюза.

        На 22 октомври, отново в Пловдив, ще се проведе среща на работната група по операции и подготовка към ръководството на програмата EATF. Наред с финалните въпроси, касаещи тренировката EATT-14, ще бъде обсъдено и провеждането на курс за усъвршенстване тактическото обучение на пилотите от европейската военнотранспортна авиация (EATTC). Той е предназначен за надграждане на способностите на летателните екипажи с по-високо ниво на подготовка. Първото му издание е планирано за догодина в Испания.

        В периода 23-24 октомври българските ВВС за първи път ще са организатори и на годишния симпозиум на страните-членки на Програмата за европейски въздушен военнотранспортен флот. За мероприятието са заявили участие 80 представители от 25 държави и 4 организации на ЕС и НАТО. На него ще бъдат изнасени брифинги и обсъждана оптимизация на процедурите и тактиката по различни теми.

        Специално за симпозиума у нас ще пристигне директорът по способностите на Европейската агенция за отбрана и военновъздушен транспорт комодор Питър Раунд. Той ще има официална работна среща с командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Комодорът ще открие форума заедно със заместник-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев.


        Каним представителите на медиите, желаещи да отразят официалното откриване на симпозиума, на 23 октомври от 09:30 часа в НОВОТЕЛ – ПЛОВДИВ