14 август 2013 г.

АКРЕДИТАЦИЯ НА ЖУРНАЛИСТИ
ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯ ЕТАП НА СЪВМЕСТНОТО УЧЕНИЕ „ШАБЛА 2013”
        Съвместно учение с войски за реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия ще се проведе в края на август на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла.
        Българските и сръбски разчети на зенитно-ракетни комплекси, екипажите на изтребители МиГ-29 и на фрегатата „Верни” ще стрелят по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени.
        По време на учението ще се проверят генерираните способности и ще се усъвършенства взаимодействието между формированията за ПВО при участието им в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет, както и координацията между държавните институции в отговор на криза.
        Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. В него участват над 1400 военнослужещи и над 600 единици бойна и специална техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, и 250-та ракетна бригада от сръбските ВВС.
        Пусковете ще бъдат проведени със зенитно-ракетни комплекси „Нева”, „Куб”, „Оса”, „Волхов”, „Стрела-2М” и „Sea Sparrow”. Разчетното бомбопускане на парашутните мишени ще се извършва от самолети Су-25.
        Във периода от 26 до 30 август ще бъдат активирани зони, опасни за корабоплаване и граждански полети в района на зенитния полигон и акваторията на Черно море.

        На 29 август на Зенитен полигон – Шабла ще се проведе Ден за високопоставени гости и наблюдатели и Медиен ден на съвместното учение.
        Журналиститите, които желаят да присъстват на заключителния етап на стрелбите, трябва да се акредитират до 12:00 часа на 23.08. на телефони 02 92 24 014, 02 92 24 029 или на e-mail: pr_vvs@abv.bg.