08 юли 2013 г.
ПЪРВИ ПОЛЕТИ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ УЧЕНИЯ
Започна участието на ВВС в „Blаck Sea Rotational Force-2013” и „Tracian Summer”        С полети за мисията MEDEVAC на полигон „Ново село” започна участието на сили от българските ВВС в международната подготовка „Blаck Sea Rotational Force-2013”.
        Екипажите от 24-та авиобаза с вертолет Ми-17 и медицински екипи от ВМА на 2 и 4 юли изпълниха задачи за авиомедицинска евакуация. В изпълнението им участваха и военнослужещи от Морската пехота на САЩ.
        Днес започват и първите полети от подготовката „Тракийско лято 2013” с изпълнение на тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, и тактически въздушен десант. Мисиите от българските ВВС ще изпълнят екипажи от 16-а транспортна авиогрупа – Враждебна със самолет C-27J Spartan.
        24-та авиобаза и летище Пловдив за пореден път докакинстват българо-американската подготовка. Ръководството на полетите за целия период /08.07.-21.07./ ще се осъществява от военни ръководители от Граф Игнатиево, Безмер и Базата за командване, управление и наблюдение.
        Днес на летище Пловдив се пребазира и последният от американските военнотранспортни самолети С-130, които ще участват в подготовката.
        През настоящата седмица екипажи от База за предно разполагане – Безмер със самолети Су-25 ще участват в международното военноморско учение „Бриз 2013”, а от следващата започват изпълнението на задачи за непосредствена авиационна поддръжка на Сухопътните войски /CAS/ в хода на „Blаck Sea Rotational Force-2013”.