09 април 2013 г.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН
НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА
        На 12 април се навършват 52 години от първия, пилотиран от човек, космически полет.
        През 1969 година, с решение на Международната федерация по авиация, 12 април е обявен за Международен ден на авиацията и космонавтиката. Преди две години Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обяви датата и за Международен ден на полета на човека в космоса.

        В навечерието на празника, на 10 април в Централен военен клуб – София, тържествено ще бъде отбелязан Денят на авиацията и космонавтиката.
        Организатор на събитието са Военновъздушните сили. Специален гост ще бъде първият български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов.

        На 12 април Транспортната авиационна група – Враждебна ще отвори врати за желаещите да се запознаят с дейността на военното формирование и да разгледат авиационната техника.

        На същия ден, 24-та авиационна база и Музеят на авиацията в Крумово ще бъдат домакини на тържеството, организирано от преподаватели и студенти от катедра „Авиационна техника и технологии” – филиал Пловдив на Техническия университет. Присъстващите ще имат възможност да наблюдават полети на самолети от леката авиация и демонстрации с радиоуправляеми модели.

        По повод Празника База за предно разполагане – Безмер, съвместно с община „Тунджа”, организира масов лекоатлетически крос и велопоход по маршрута село Безмер – Ямбол.

        Датата 10 април е паметна и за българската авиационна история. На тази дата се навършват 34 години от първия полет на българин в Космоса.
        На 10 април 1979 г. в 20:34 часа /московко време/ е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Съюз-33”. В състава на екипажа е и българският военен пилот Георги Иванов. Полетът, продължил 1 ден, 23 часа и 1 минута, нарежда България сред първите шест космически държави в света.