15 март 2013 г.

ПРАЗНИК НА 3-та АВИАЦИОННА БАЗАНа 17 март се навършват 62 години от създаването
на 3-та авиационна база.

        На 17 март 1951 година на летище Граф Игнатиево се сформира 19 изтребителен авиационен полк.
        Летателният състав първоначално лети на витловия самолет Як-11 и на реактивните Як-17 и Як-23. Още през есента на същата година те са заменени от първите пристигнали МиГ-15, а през 1955 г.- от МиГ-17. С този самолет са извършени първите прехвати на разузнавателни балони над България.
        От 1957 до 1960 г. на въоръжение в авиополка постъпват изтребители МиГ-19.
        На 23 февруари 1961 г. за първи път в България застъпва в дежурство свърхзвуков прехващач МиГ-19ПМ, въоръжен с управляеми ракети “въздух-въздух”.
        Авиополкът няколко пъти се превъоръжава с различни по тип самолети, доставят се системи за осигуряване на нощно кацане и навигация, с което рязко се увеличават бойните възможности, ефективността и безопасността на полетите.
        През лятото на 1963 г. група летци и техници се приучва на фронтовия изтребител МиГ-21Ф-13 и още през септември същата година на летище Граф Игнатиево кацат първите 12 машини.
        През периода 1963-1983 година полкът приема няколко модификации на МиГ-21, който е на въоръжение и днес с последната си версия МиГ-21бис.
        От есента на 1990 г. към състава на 19-и иап е включена още една ескадрила, базирана на летище Узунджово.
        През август 1994 г. със заповед на командващия ВВС 19-и иап се разформирова и се създава 3-та изтребителна авиобаза.
        През 2000 г. авиобазата приема ескадрилата МиГ-29 от летище Равнец, с което значително се повишава бойната й мощ.
        През 2001 г. се извършва мащабна реконструкция на инфраструктурата на летището. През 2003 г. завършва монтирането на новата комуникационна, информационна и навигационна система, с което летището придобива завършен модерен облик.
        През 2004 г. започва носенето на бойно дежурство в Интегрираната система за ПВО на НАТО – Air Policing.

        В изпълнение на Плана за развитие на въоръжените сили, от 01.12.2012г. 3-та изтребителна авиационна база- Граф Игнатиево, ВВУБ „Георги Бенковски” и Представителния духов оркестър на ВВС се реорганизираха в 3-та авиационна база. В нейният състав са включени Учебна авиационна група – Долна Митрополия и Представителния духов оркестър на ВВС.

ДО ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ, ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ
И ВЕТЕРАНИТЕ ОТ 3-та АВИАЦИОННА БАЗА


        УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ
        И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,
        СКЪПИ ВЕТЕРАНИ,


        За мен е изключителна чест от името на Военновъздушните сили и лично от свое име най-сърдечно да ви поздравя по случай 62-годишнината от създаването на 3-та авиационна база!
        От 17 март 1951 година до днес авиобазата измина дълъг път на развитие, на носене на денонощни бойни дежурства, провеждане на национални и международни учения и тренировки, усвояване на авиационна техника.
        Изпълнението на високоотговорните мисии и задачи е резултат от професионализъма на целия личния състав, от всеотдайността на стотиците военнослужещи и цивилни служители, посветили живота си на българската военна авиация!
        Дълбок поклон и искрена благодарност за дните, месеците и годините на пълно себеотдаване, на физически и психически усилия, на максимално напрежение и риск при изпълнението на все по-сложните и по-отговорни задачи!
        Благодаря за безценния ви принос за развитието на авиобазата и Военновъздушните сили!
        Желая на вас и вашите семейства, скъпи колеги, много здраве, бъдещи щастливи и слънчеви дни, и много успехи в професионален и личен план!


        ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

КОМАНДИР НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
ГЕНЕРАЛ-МАЙОР КОНСТАНТИН ПОПОВ