19 февруари 2013 г.

CISM Day Run в авиобаза Граф Игнатиево
        Повече от 400 военнослужещи и цивилни служители от авиобаза Граф Игнатиево взеха участие в масов крос на 18 февруари 2013 г. на територията на летището в подкрепа на идеята за мир и приятелство чрез спорт между въоръжените сили по цял свят, изразена с провеждането на CISM Day Run.
        Авиобаза Граф Игнатиево е единственото военно формирование в страната, което организира и провежда тази спортна инициатива и то за втори път.

        Участниците в масовия крос преодоляха успешно трасе от 2500 м. Първият финиширал бе старшина Иван Колаксъзов от щаба на базата. Освен овациите на целия личен състав, той получи признанието да бъде рекламното лице на следващия CISM Day Run в базата.

        По регламент, първите три ескадрили с най-голям процент представители получиха по един спортен велосипед, осигурен от Военния спортен клуб „Феникс” – Граф Игнатиево. Първото място грабна ескадрилата за Периодично обслужване и ремонт на авиационни ракети с 84 % участници, след нея бе Изтребителната авиационна ескадрила с 64 % и на трето място, с 58 %, се класира ескадрилата за Периодично обслужване и войскови ремонт.
        След финала бяха изтеглени и имената на десет участници, които получиха предметни награди.
        Мощно „УРА” огласи базата и отбеляза края на спортното събитие, а емоциите от него събраха всички на чаша чай на открито.

        CISM („Международния съвет за военен спорт”) е основан на 18 февруари 1948 година в град Ница, Франция от командира на френска ескадрила Хенри Дебръс, съвместно с военнослужещи от Франция, Белгия, Холандия, Люксембург и Дания. Мотото на организацията е „Приятелство чрез спорт”.
За първи път CISM Day Run се провежда през 2006 година и от тогава всяка година на 18 февруари милиони военнослужещи от 133-те страни участници в „Международния съвет за военен спорт” – CISM (“Conseil International du Sport Militaire”) провеждат различни масови спортни инициативи, обединени от идеалната цел на организацията – световен мир и приятелство.