01 октомври 2012 г.

ПРАЗНИК НА ЗЕНИТНО-РАКЕТНИ ВОЙСКИ
ДО КОМАНДВАНЕТО И ЛИЧНИЯ СЪСТАВ
НА ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ 22320 – БОЖУРИЩЕ


        УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ,
        УВАЖАЕМИ ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,
        СКЪПИ ВЕТЕРАНИ,


        За мен е особена чест да ви поздравя по случай Празника на зенитно-ракетни войски и 51-та годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна бригада.
        На 1 октомври 1960 година огнената диря на първия ракетен пуск освети рождения ден на ЗРВ и сложи начало на летописа на противовъздушната отбрана в Република Българи.
        Изминатият период е достатъчно кратък, за да правим исторически съпоставки, но е и достатъчно продължителен, за да можем да го оценим като път, изпълнен с мъжество, героизъм, вдъхновение и оптимизъм.
        През изминалите години зенитно-ракетната бригада измина сложен път на развитие, преминал през суровите изпитания на воинската служба, дежурствата, ученията и бойните стрелби, утвърждавайки се и давайки своя принос в издигане бойната готовност на Военновъздушните сили.
        Убеден съм, че славните традиции ще бъдат продължени и умножени от днешните войни от ЗРВ, които с много ентусиазъм, новаторски дух и професионални умения ще работят за достойното съвместяване на българската противовъздушна отбрана в интегрираната система на ПВО на НАТО.
        Желая на всички здраве, бодър дух, неизчерпаеми сили и енергия в защита на въздушните простори на Родината.

        ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

КОМАНДИР НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИM
ГЕНЕРАЛ-МАЙОР КОНСТАНТИН ПОПОВ

        На 1 октомври 1960 година боен разчет от 1-ви зенитно-ракетен дивизион, дислоциран край с. Тополница, извършва първия успешен боен пуск на зенитноуправляема ракета на полигон “Ашулук” в Казахстанските степи. Първата стрелба е под ръководството на генерал-майор Карл Винаров, вр.и.д. командир на дивизиона капитан Михо Михов и офицер за насочване старши-лейтенант Тодор Георгиев.
        Тази дата става рождена за българските Зенитно-ракетни войски.
        В продължение на 30 години бойните стрелби на войските се провеждат на този полигон. От 1991 г. до днес разчетите от Зенитноракетни войски извършват бойни пускове на родния ЗП “Шабла”.
        През 1961 г. на 1 октомври е сформирана Първа зенитно-ракетна бригада. Същата година е създадена Втора, а две години по-късно и Трета зенитно-ракетна бригада.
        За периода 1961 – 1980 г. във войските на въоръжение постъпват пет типа зенитно-ракетни комплекси. През 2007 г. след организационно-щатни промени Втора и Трета бригади са преподчинени на Първа зенитно-ракетна бригада.
        От момента на създаването си до днес дивизионите от ЗРВ носят непрекъснато бойно дежурство в системата на ПВО на страната. Всяка година разчети от Първа зенитно-ракетна бригада с командир бригаден генерал Ваньо Славеев провеждат бойни стрелби в едно от най-мащабнните учения на Българската армия с тактически бойни стрелби на полигон “Шабла”.
        След приемането на България за член на НАТО бойни разчети от бригадата участват в съвместни учения и тренировки с партньорите от ПВО на съюзническите армии. Само през последните две години дивизоните от Първа зенитно-ракетна бригада участваха успешно в комплексни тренировки и учения на Военновъздушните сили, включително и в съвместните двустранни летателни тренировки, и тези от програмата на Алианса “Iron Guard”.