09 декември 2011 г.
ЗАДЪЛБОЧАВА СЕ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ ВВС
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И САЩ

                Днес, 09.12.2011г., на работно посещение във Военновъздушните сили са началникът на управление „Планиране, програмиране и анализ” в командването на ВВС на САЩ в Европа бригаден генерал Томас Шарпи и заместник-командирът на ВМС на САЩ за Европа и Африка бригаден генерал Чарлс Чиароти.

                На срещата с командира на ВВС генерал-майор Константин Попов се обсъдиха въпроси и теми по двустранното военно сътрудничество и изграждането на необходимите оперативни способности на база на изпълнението на Плана за сътрудничество между ВВС на Република България и САЩ.

                Гостите дадоха изключително висока оценка на подготовката, съдържанието и изнасянето на презентацията за българските ВВС като подчертаха, че тя напълно отразява прилаганите стратегически подходи и мислене по отношение на трансформацията на ВВС.

                Дискутирана беше работата по реализация на програмата MPEP (Military Personnel Exchange Program) и възможностите за обмен на екперти от ВВС на двете страни.

                Американските представители високо оцениха проведените съвместни мероприятия, като подчертаха тенденцията за разширяване мащаба на сътрудничеството, на спектъра от теми и области на съвместната двустранна дейност.

                Споделени бяха общите предизвикателства пред трансформацията на двете ВВС и подходът „с малко на брой сили и средства да се постига максимален ефект”, както и съвместното изграждане на способности между видовете въоръжени сили с оглед на глобалните процеси.