10 ноември 2011 г.
ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО ОТ
ИНСПЕКЦИЯТА НА ДЪРЖАВИТЕ-УЧАСТНИЧКИ В ОССЕ
                Инспектори от държавите-участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които бяха на работно посещение вчера, 9 ноември, в авиобаза Граф Игнатиево, оцениха високо дейността на базата и нивото на подготовка на всички специалисти от състава й. Целта на посещението бе да се потвърдят поетите анагажименти за сигурност на Република България съгласно Виенския документ от 1999 г., които укрепват доверието към страната ни в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

                Делегатите бяха посрещнати от командира на военно формирование 28000 – Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков и съгласно програмата за визитата посетиха важни обекти от инфраструктурата на базата, където се запознаха с подготовката и организацията на провеждане на полети, с ежедневната дейност на ескадрилата за периодично обслужване и войскови ремонт в базата и разгледаха показа на самолети МиГ-21 и МиГ-29.

                Важен акцент в програмата бе демонстрацията на мисията Air Policing, която изпълняват без прекъсване дежурните изтребители от състава на авиобазата в системата за противовъздушна отбрана на НАТО и действията на допълнителна двойка МиГ-21/29 съвместно със сили и средства на “Военна полиция” при изпълнение на мисията “FORCE TO LAND” за прехват и принуждаване за кацане на самолет-нарушител и последващо задържане на екипажа му.

                По-късно през деня, инспекцията посети музея на частта, езиковия и спортен център на авиобазата.

                В своето изказване военният представител от Кралство Швеция полковник Мюлер, който представи официалното становище на инспекцията, определи като “впечатляваща” демонстрацията на мисията Air Policing и подчерта, че впечатленията от визитата им в много отношения са надминали техните предварителни очаквания. Бригаден генерал Цанко Стойков благодари за позитивната оценка и увери чуждестранните представители, че Военновъздушните ни сили и в частност изтребителната авиобаза на България ще продължат да изпълняват все така отговорно поставените задачи, защото разполагат с най-ценния ресурс – мотивиран и добре професионално подготвен личен състав във всички сфери на дейността си.

                Съгласно Виенския документ, посещение от този тип се провежда веднъж на пет години и има важно значение за потвърждаване на авторитета на страната ни пред държавите-членки на ОССЕ.