17 октомври 2011 г.
СИЛЕН ИНТЕРЕС НА УЧЕНИЦИТЕ КЪМ
ИЗТРЕБИТЕЛНАТА АВИАЦИЯ

        Авиобаза Граф Игнатиево отвори врати за посетители по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили – 16 октомври.

        Въпреки студеното време, повече от 150 ученици от ПГМТ “Професор Цветан Лазаров” – Пловдив, основно училище “Граф Игнатиев” в с. Граф Игнатиево, членове от клуб “Млад Орел” и студенти от Техническия университет – филиал Пловдив проявиха интерес към дейността на авиобазата. Те разгледаха представената авиационна и специална техника, агрегати, въоръжение и оборудване на самолетите, както и специалното имущество за ядрена, химическа и биологическа защита.

        След организирания показ децата и младежите се запознаха с миналото на авиобазата от филма “Небесни рицари”, посветен на 60-годишнината от нейното създаване. Младите посетители се докоснаха до историята и чрез богатата експозиция на музея, от която научиха повече за зараждането и развитието на изтребителната авиация.

        По-късно през деня се състоя и футболната среща между отборите на военнослужещите-привърженици на пловдивските грандове ”Ботев” и “Локомотив”. След оспорван двубой, дербито завърши с победа на “жълто-черния отбор”.


ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ ВЪВ
ВВУБ “ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”- ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ        По случай Празника във Военновъздушна учебна база “Георги Бенковски” в Долна Митрополия се състоя Ден на отворени врати. Той бе открит с тържествен строй. В приветственото си слово към ветераните от авиацията и военнослужещите в базата командирът – полковник Васил Лазаров, заяви, че могат да се гордеят с това, което са постигнали през годината по въздух и земя. „Проектирайте своето бъдеще в посоката, която сочи НАТО”, бе посланието на командира към курсантите и личния състав на базата.

        По случай празника десетки млади хора, ученици от Долна Митрополия, гостуваха на поделението. Те с интерес разгледаха изложба от авиационна, самолетообслужваща и специална техника. Подполковник Мануш Христов разказа за историята и традициите на родната авиация, след което бяха поднесени цветя на монумента, издигнат в памет на пилотите, загинали при изпълнение на своя дълг.