04 ноември 2022 г.
ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 16 ОКТОМВРИ –
ПРАЗНИК НА АВИАЦИЯТА И ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
И 110-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА АВИАЦИЯ
        В присъствието на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев започна днес тържественото отбелязване на професионалния празник на войните от българските Военновъздушни сили.

        В 10:00 часа на три различни дестинации – Паметника на летеца на плoщад „Народно събрание“, Алеята на Летците в Централните софийски гробища и Паметника на загиналите летци в кв. „Иван Вазов“ се проведоха ритуали по поднасянето на венци и цветя. В него участваха всички военни формирования от ВВС в Софийски гарнизон, Командването на ВВС и командирите на останалите формирования.

        Празникът продължи с тържествено събрание-концерт в театър „Българска армия“ в присъствието на заместник-министъра на отбраната Катерина Граматикова и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В поздравителното си слово към присъстващите и целия личен състава командирът на ВВС, генерал-майор Димитър Петров подчерта, че трудности и предизвикателства винаги е имало пред нас, но ние сме се борили с достойнство и винаги сме възкръсвали. На нас днес ни е отредено да съхраним и да изградим фундамента за бъдещите ВВС – модерни, ефективни, боеспособни.

        Той покани на сцената част от съвременните истинските герои на ВВС – майор Димитър Григоров, един от настоящите български летци-изтребители, носещи непрекъснато бойно дежурство със самолет МиГ-29. Командирът припомни, че само преди два месеца майор Григоров излетя на бойно дежурство за прехват на самолет, нарушил въздушното пространство на Република България, изпълни отлично поставената му бойна задача в изключително динамична обстановка и сложни метеорологични условия през нощта и накрая успешно се завърна на летище Граф Игнатиево, където вече се беше разразила буря. На сцената той покани още 4-ма съвременни герои – майор Александър Цанков, капитан Божидар Славчев, старшина Петко Кирков и цивилен служител Петко Кискинов – част от екипажите на вертолет AS-532AL “Cougar”, участвали в спасяването на човешки животи по време на природното бедствие в Карловско. Присъстващите аплодираха на крака своите колеги-герои.
        Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили, съвместно с квартет “Армейска песен”, изпълни новия химн на ВВС – “Марш на българските орли-авиатори”. Произведението е по стихове на Любомир Бобевски и музика на Радул Милков. Обявено е за химн на Военновъздушните сили на Република България със заповед командира на ВВС, на основание чл. 55, ал. 4 от Закона за отбраната и въоръжените сили.
        Тържествата завършиха с концерт на представителния ансамбъл на въоръжените сили.