10 юни 2022 г.

ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ НА ВВС „ВЪЗДУШЕН СТРАЖ 2022“
        В периода от 06 до 08 юни 2022 г. се проведе тактическо учение с бойни стрелби на Военновъздушните сили на Република България „Въздушен страж 2022“, на зенитен полигон на ВВС – Шабла. В него участваха военнослужещи от различни формирования на Военновъздушните сили, като общ ръководител бе заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.


        С МиГ-29 екипажите от изтребителната авиация проведоха дневни и нощни стрелби по светеща парашутна мишена СПМ-100. За спускане на мишената също бе ползван самолет МиГ-29, а по нея изтребителите работиха с ракети въздух-въздух. В стрелбите взеха участие както опитни летци-инструктори, така и част от най-младите пилоти на авиобаза Граф Игнатиево.


        Летците от авиобаза Крумово усъвършенстваха подготовката си за стрелба по надводни цели с вертолет Ми-17. За стрелбата бяха използвани неуправляеми ракетни снаряди. С вертолет AS 532 AL „Cougar“ се извърши аварийно-спасителното осигуряване на учението.


        Екипажите на Су-25 от авиобаза Безмер изпълниха стрелби с неуправляеми ракетни снаряди и бомбопускане по надводни цели. За първи път, по време на ТУБС „Въздушен страж 2022“ бе тествана системата за навигационно бомбопускане на самолета от различни височини. Tова е нова способност за летците на Безмер, придобита с модернизацията на самолета. В качеството на цел беше ползвана разработената от личния състав на Първа зенитно-ракетна база надводна мишена „Морско конче“.
        Дебют в тактическите учения на зенитен полигон Шабла тази година направи и българският дистанционно-управляем летателен апарат D6-R. „Дронът“ е разработка на фирма „FragaX“, съвместно с научно-изследователския състав на катедра „ВВС и ПВО“ от Военна академия „Г. С. Раковски“. Оборудван е с жиростабилизирана платформа и е предназначен за въздушно разузнаване и наблюдение с голяма продължителност. По време на учението летателният апарат бе използван за допълване оценката на тактическата обстановка и обективния контрол. С негова помощ изключително точно бяха определени координатите на попаденията при навигационното бомбопускане, с което ясно проличаха високите възможности на модернизирания комплекс за управление въоръжението на самолет Су-25.
        Тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж 2022“ беше част от плановата дейност на Военновъздушните сили на Република България за 2022 година. То даде възможност за усъвършенстване на способностите и повишаване на подготовката на летателния, инженерно-техническия, щурманския и осигуряващия състав от ВВС. Въпреки сложната и изключително динамична метеорологична обстановка по време на цялото учение, всички планирани задачи бяха изпълнени.