04 април 2022 г.

ЕМОЦИОНАЛЕН И ЗРЕЛИЩЕН СПЕКТАКЪЛ В НЕБЕТО
НАД ЛЕТИЩЕ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

        Многохилядна публика присъства днес, 26.03.2022 г. на Открития летателен ден, който се проведе на летище Долна Митрополия. Поводът, който привлече малки и големи от всички краища на страната бе честването на 80 годишния юбилей на летището и празника на 12-та авиационна база.

        Авиационното събитие започна с тържествена церемония. Командирът на Военновъздушните сили – генерал-майор Димитър Петров прие строя на авиобазата. Официални гости на празника бяха: о.з. полк. Илия Милушев – съветник по сигурност и отбрана на Президента на Република България, г-н Иван Янчев – областен управител на гр. Плевен, д-р Мадлена Бояджиева – кмет на гр. Тетевен, командири на авиационни бази от ВВС и командири на военни формирования от Плевенския гарнизон.

        В словото си полковник Петър Банков – командир на 12-та авиационна база направи кратка историческа ретроспекция на миналото и настоящето на Летище Долна Митрополия.

        Поздравителен адрес от президентът Румен Радев бе връчен от съветника му о.з. полк. Илия Милушев.

        Със заповед на командира на ВВС и заповед на командира на 12-та авиационна база бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.

        В 11,00 ч. стартира летателната програма, която се превърна в зрелищен авиационен спектакъл.

        Пилотите подполковник Валентин Иванов, майор Петко Димитров, майор Асен Райков, майор Димитър Вачков, майор Станислав Петров, капитан Красимир Цолов, капитан Валентин Митев, майор Пламен Иванов, капитан Александър Иванов, лейтенант Венцислав Дункин и лейтенант Даниел Бодуров изпълниха с невероятен професионализъм фигури от висшия пилотаж. В летателната програма участваха 3 самолета „Pilatus” РС-9М и 2 самолета L-39 ZA.

        Публиката се наслади на виртуозно изпълнените полети с демонстриране на техника на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, полет на двойка самолети в зона прост пилотаж на малка височина, визуално въздушно разузнаване в група на малка височина с имитация на атака по земна цел. Кулминацията на празника бе впечатляващото прелитане над летището в състав на смесена група от три броя РС-9М и два броя L-39 ZA във формация „КЛИН”, последвано от атрактивно разпускане над центъра на пистата.

        С бурни аплодисменти и радостни възгласи публиката посрещна пилотите, които дадоха всичко от себе си, за да сe превърне този слънчев пролетен ден в истински авиационен празник.

        Голям интерес предизвика наземното изложение на авиационна, самолетобслужваща и специална техника. С часове гостите търпеливо чакаха своя ред на извилите се дълги опашки пред самолетите, за да могат да влязат в кабината на пилота.