18 март 2022 г.


АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО ЧЕСТВА 71 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ
        На 17 март 2022 г. се навършват 71 години от създаването на авиобаза Граф Игнатиево.
        Празникът на изтребителната база започна с тържествен строй на личния състав. В своето обръщение командирът бригаден генерал Николай Русев постави акцент върху динамичните събития и процеси, които изискват от нас воля и единство в съхранение на способностите ни. “Когато сме заедно, когато имаме една цел и общи ценности и идеали, в които вярваме, винаги ще бъдем силни! Времето, в което живеем изисква от нас действия, всеотдайност и кураж, за да преодолеем предизвикателствата, а ние сме хора на действието!“, допълни той. Командирът увери, че „ние ще изпълним нашия дълг без да се замисляме и ако е необходимо ще дадем живота си за нашата страна“. Неговото послание бе „да запазим своята чест, своето достойнство и да продължим да служим по начина, по който сме служили досега. Доказали сме, че с упоритост и всеотдайност всичко се постига и ще продължим да го правим, защото сме истински българи и сме се клели да служим на Родината”.


        От името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Военновъздушните сили и командира на авиобаза Граф Игнатиево, за проявен професионализъм и постигнати високи резултати в дейността през годините, както и при изпълнение на настоящите задачи бяха наградени офицери от резерва, военнослужещи и цивилни служители от формированието.
        С военен ритуал бе отдадена почит към паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци и положен венец на паметника им в района на авиобазата.        По-късно през деня се състоя футболен мач между отборите на авиобаза Граф Игнатиево и на гостуващото формирование от испанските военновъздушни сили, с което съвместно се осъществява охраната на въздушния суверенитет на страната ни. Международното дерби предизвика огромен интерес сред наблюдаващите агитки на двете страни, които въодушевено подкрепяха своите състезатели. След оспорван двубой, победител стана испанската селекция от военни играчи, която отбеляза един гол на своите домакини.
        В празничния ден се проведе още едно спортно мероприятие – традиционният крос CISM DAY RUN. Той се организира в подкрепа на идеята за мир и приятелство чрез спорт между въоръжените сили. Близо 200 военнослужещи и цивилни служители от българските и испански военновъздушни сили взеха участие в бягането по три километровото трасе в района на летището. След финала сертификати получиха всички формирования, взели участие.