11 януари 2022г.

БОГОЯВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ НА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА НА ВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ ОТ ВВС


        На 06 януари 2022 г. се проведе традиционния Богоявленски водосвет, на който бяха осветени бойните знамена на Българската армия във всички гарнизони в страната.
        Ритуалът по тържествено освещаване на бойните знамена в град София се проведе пред Паметника на незнайния войн в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев. Бяха осветени бойните знамена на Базата за Командване, управление и наблюдение на Военновъздушните сили, на Зенитно-ракетната база на ВВС и на авиобаза Враждебна.
        В Ямбол под ръководството на полковник Милен Димитров – командир на авиобаза Безмер и началник на гарнизон Ямбол, се проведе освещаването на бойните знамена на военните формирования от гарнизон Ямбол. На ритуала пред храма „Свети Николай Чудотворец” беше осветено и бойното знаме на авиобаза Безмер. Със своето присъствие Богоявленския водосвет уважиха представители на местната власт, военнослужещи, ветерани и много граждани. След отслужения водосвет за здраве и успехи множеството се отправи в литийно шествие до моста в градския парк за традиционното хвърляне на кръста. Десетки смелчаци скочиха в студените води на река Тунджа, за да се преборят за Светия кръст и да бъдат благословени за здраве.

        На площад „Възраждане” в град Плевен пред параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец” свещениците от плевенските храмове осветиха бойните знамена на Авиационна база – Долна Митрополия, ВВВУ „Георги Бенковски”, Единен център за начална подготовка – Плевен, дружество „Традиция”, Областен съюз на офицерите от запаса и резерва, Асоциация на Сухопътни войски, дружество „Военноинвалид” и НУ „Христо Ботев”. Официални гости на церемонията бяха представители на местната власт, командири на военните формирования от плевенския гарнизон и председатели на военно-родолюбиви организации.
В град Пловдив в храма „Успение Богородично“ беше извършен водосвет на бойните знамена на авиобаза Граф Игнатиево и авиобаза Крумово.