07 октомври 2021 г.

70 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА
АВИОБАЗА БЕЗМЕP


1_22


        На 05 октомври 2021 година с тържествен строй и военен ритуал беше отбелязана 70-годишнината от създаването си авиобаза Безмер.
        Гости на празника бяха съветникът на Президента по военна сигурност – генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-началникът на отбраната – генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Военновъздушните сили – генерал-майор Димитър Петров, командирът на Съвместното командване за специални операции – генерал-майор Явор Матеев, областният управител на област Ямбол – г-н Георги Чалъков, кметът на община Ямбол – г-н Валентин Ревански, кметът на община Тунджа – г-н Георги Георгиев, негово Високопреподобие – архимандрит Димитрий, командири на военни формирования от Българската армия, офицери от командването на ВВС, бивши командири и колеги от авиобазата и други гости.
        За постигнати високи резултати в изпълнение на службата и принос за издигане имиджа на базата със заповеди на командира на Военновъздушните сили и командира на авиобаза Безмер бяха наградени отличили се военнослужещи и цивилни служители.
        С грамоти от началника на отбраната бяха наградени бившият заместник-командир по АТиВ – о.з. полковник Бисер Бонев и бившият заместник-командир по логистика о.з. подполковник Динко Бояджиев.
        Като авиационен поздрав над базата прелетяха двойка самолети L-39 от състава ва ВВУБ – Долна Митрополия и вертолет AS-532AL „Кугар“ от състава на авиобаза Крумово.

2_18

        За всички присъстващи на празника в продължение на половин час пилотите майор Люцканчев, старши лейтенант Енев, майор Енчев и майор Дойчев демонстрираха майсторски пилотаж с модернизирани самолети Су-25 на малка и пределно малка височина.
        След преминаването в тържествен марш, бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.
        Празникът за авиобаза Безмер бе двоен, тъй като тази година се навършват и 35 години от въвеждането на въоръжение в България на самолет Су-25.