13 август 2021 г.САМОЛЕТ C-27J “SPARTAN” ТРАНСПОРТИРА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 УЧЕНИЦИ ОТ АВСТРИЯ
        На 11 август 2021 г. Транспортната авиационна група – Враждебна от състава на Военновъздушните сили изпълни успешно втора специална задача за деня. Извършена беше авиомедицинска евакуация и транспортиране на 13 български ученици и техния ръководител, след като е била установена коронавирусна инфекция. Децата са от Езикова гимназия „Людмил Стоянов“ в Благоевград и са били на езиков лагер в град Кнапенберг, Република Австрия.
        В 17:00 часа, самолет C-27J “Spartan” излетя от летище София за летище Клагенфурт, Австрия с медицински екип от Военномедицинска академия – София на борда. След рисков полет в неблагоприятна обстановка с опасни метеорологични явления по маршрута, задачата беше успешно изпълнена и самолетът кацна обратно на летище София в 22.18 часа.
        С цел осигуряване на максимална степен на защита от разпространение на Covid-19, екипажът и заразените пътници бяха облечени в специални индивидуални предпазни облекла. Така беше снижена до минимум вероятността за пренасяне на заразата, независимо от това, че системата за кондициониране на машината е обща и въздухът в пилотската кабина и транспортния отсек е един и същ.
        Екипажът на военнотранспортния самолет беше в състав: командир майор Веселин Асенов, помощник-командир капитан Михаил Димитров и борден инженер старши лейтенант Евгени Василковски.
        В разговор с командира на екипажа майор Веселин Асенов сподели, че в двадесет годишната си кариера не е отказвал нито веднъж да изпълни възложена задача за медицинска евакуация. Майор Асенов отбеляза, че той и неговите колеги изпълняват полети в условията на пандемия вече втора година и за тях транспортирането на рискови пациенти са станали рутинни задачи и са готови за следваща мисия във всеки един момент.
        Постоянните специални задачи за спасяване на човешки животи непрекъснато ни показват отличната подготовка, високия професионализъм, отдадеността и себеотрицанието на българските авиатори.