05 май 2021г.

УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС В ЧЕСТВАНЕТО НА 6 МАЙ – ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ        В Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май отдаваме почит към доблестта и смелостта на българските воини. Като част от Българската армия, Военновъздушните сили осигуряват суверенитета, сигурността и независимостта на нашата родина. Успешно и в синхрон изпълняват всички свои мисии и задачи, обединявайки в едно авиация, зенитно-ракетни войски, радиотехнически войски, комуникационни, информационни и навигационни системи и логистика. Военновъздушните сили осигуряват постоянна и надеждната охрана на въздушното пространство на Република България 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
        Тази година празникът ще бъде отбелязан подобаващо, като Военновъздушните сили ще зарадват българските граждани с атрактивна авиационна програма. Уникалното при тазгодишните чествания е, че едновременно ще бъдат направени авиационни демонстрации в небето над град София и над авиобаза Граф Игнатиево. Съобразявайки се с въведените противоепидемични мерки, до районите на военните формирования ще бъдат допускани само представители на медиите с оглед запазването здравето и живота на гражданите.
        Жителите и гостите на столицата ще могат да наблюдават прелитането на седем групи авиационна техника. Демонстрация на способности ще направят военните самолети и вертолети, които са на въоръжение в родовете авиация – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспортна и учебна. Точно в 10:15 часа вертолет AS-532AL „Cougar” ще прелети над площад „Свети Александър Невски” с националния флаг, традиционно от изток на запад към статуята „Света София“. С това ще се даде началото на въздушните демонстрации.
        Статичният показ на Военновъздушните сили в гр. София ще е съсредоточен в района на Транспортната авиогрупа (ТраГ) – кв. Враждебна. През целия празничен ден са планирани включвания от средствата за масова информация, като камерите и репортерите ще покажат трескавата подготовка за полетите, излитанията и кацанията. Ще може да се наблюдава отблизо подготовката, действията и вълненията по време на празника, както и ще бъде представена техника и оборудване на различните родове войски от ВВС.
        Другата локация е авиобаза Граф Игнатиево, където паралелно със събитията, случващи се в столицата, българската военна авиация ще представи своите способности. Ще бъдат показани бойни способности за поразяване на наземни цели, демонстрации по осигуряването на непосредствена авиационна поддръжка на формированията, сложен пилотаж и изпълнение на мисията „Air Policing“. От района на авиобаза Граф Игнатиево зрителите също ще могат да видят статичен показ на разнородна зенитно-ракетна, радиотехническа, комуникационна, навигационна и обслужваща техника.
        Благодарение на предвиденото медийно отразяване, всеки българин ще има възможност да съпреживее емоциите и динамиката от ежедневието на бойната ни авиация, а така също да се запознае със способностите на специалната техника, неразделна част от ВВС.
        За подготовката и осъществяването на всички елементи от празничната авиационна програма на 6 май 2021 г. ще работят съвместно специалисти от всички родове войски на Българските ВВС. Благодарим Ви, колеги, за усърдието, отговорността и отдадеността, с която ежедневно изпълнявате дълга си към България!

        През 2021 г. Военновъздушните сили отбелязват няколко специални кръгли годишнини:
        – 70 години от създаването на изтребителната авиобаза – Граф Игнатиево;
        – 70 години от основаването на Базата за предно разполагане – Безмер;
        – 60 години на вертолетната авиобаза – Крумово;
        – 60 години от създаването на Зенитно-ракетната база;
        – 60 години от началото на военно формирование 32610 – Банкя (от състава на Зенитно-ракетната база на ВВС);
        – 30 години от първия пуск на Зенитен полигон на ВВС „Шабла“;
        – 20 години от създаването на Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия.
        Освен това, тази година Българските ВВС ще отдадат почит и признателност, като отбележат още няколко кръгли годишнини на авиобази, които са останали в славната история на България:
        – 70 години разузнавателна авиобаза Добрич;
        – 70 години 25-та изтребително-бомбардировъчна авиобаза Чешнегирово;
        – 70 години 21-ви изтребителен авиополк Узунджово.