18 март 2021 год.
ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПРАЗНИКА НА РАДИОТЕХНИЧЕСКИ ВОЙСКИ


        Днес, 18 март 2021 г., в Базата за командване управление и наблюдение (БКУН), се проведе празнична церемония за отбелязване на 69 години от създаването на Радиотехнически войски.
        Мероприятието беше съобразено с условия на продължаваща извънредна епидемична обстановка в страната. Присъстваха командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, началникът на щаба на ВВС полковник Евгени Генчев, командирът на БКУН полковник Христо Ганецовски, бригаден генерал о.з. Божин Гаврилов, полковник о.з. Петър Нинов и други.

        Тържественото събрание започна с доклад, изнесен от началника на щаба на БКУН полковник Любомир Тенчев, на тема: „Състояние на Радиотехнически войски – минало, настояще и бъдеще“.

        След това полковник Ганецовски направи кратка ретроспекция и очерта перспективите за развитие пред Радиотехнически войски. Той използва повода да поздрави личния състав, като им пожела здраве и бъдещи успехи за решаването на предстоящите задачи в сложната и динамична съвременна обстановка.


        По традиция, за своя принос в изграждане и укрепване на РТВ, със заповед на началника на отбраната, награди получиха офицерите от запаса: бригаден генерал Божинко Гаврилов и полковник Петър Нинов.

        Със заповед на командира на Военновъздушните сили бяха отличени с предметни награди и грамоти, както следва: майор Филипов, капитаните Илиев и Манчев, старши лейтенантите Христов и Нешовски, старшина Иванов и цивилен служител Ганчев. Наградите връчи генерал-майор Димитър Петров. Той изрази своето искрено уважение и благодарност към ежедневния и упорит труд, високия професионализъм и незаменимия принос за осигуряване на радарна информация и опазване на въздушния суверенитет. Генерал-майор Петров пожела крепко здраве, бодър дух и още много успехи на целия личен състав.

        Приветствие към личния състав имаха възможността да поднесат и наградените ветерани о.з. генерал Божин Гаврилов и о.з. полковник Петър Нинов.