Петък 18 декември


26 ГОДИНИ ОТ ПОСЛЕДНИЯ ПОЛЕТ НА КАПИТАН ВЛАДИСЛАВ ВЪЛЧЕВ
         На 20-ти декември 1994 г., старши лейтенант Владислав Владимиров Вълчев, випуск 1990 г. на НВВВУ „Г. Бенковски“, извършва своя последен полет.
         При изпълнение на полет в зона сложен пилотаж на малка височина, около 14 часа, докладва за неочакван удар в лоста, след което управлението на самолета става тежко и много трудно. Пилотът може да катапултира, но решава да спаси самолета. Прекратява задачата и по команда на ръководителя на полети майор Валери Топузов се насочва през морето за извършване на заход за кацане. При снижение след третия завой от кръга, на 2-2.5км. южно от гр. Балчик, самолетът енергично започва да губи височина и вече е неуправляем. Старши лейтенант Вълчев се катапултира. Недостатъчната височина, довела до дефицит от време, не позволява на летеца да изпълни докрай действията по освобождаване от спасителната система, с която се е приводнил. Летецът загива в ледените води на Балчишкия залив.
         Посмъртно му е присвоено звание „капитан“.
Капитан Вълчев остана на 28 години. Той следваше неотлъчно мечтите си да полети, да остави своя почерк в небето като пилот и защитник на Отечеството. Със светла диря в сърцата на колеги, приятели и роднини, той остана завинаги в полет.

ДЪЛБОК ПОКЛОН И ВЕЧНА ПАМЕТ!