29 август 2011 г.
100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА АВИАЦИЯ


    През 2011 г. се навършват 105 години от подписването на Височайши указ № 28 от 20.04.1906г. за създаване на първото въздухоплавателно отделение в България и 100 години от Решението на правителството на Царство България за създаване на българска военна авиация, от която в последствие се създават гражданската авиация и службата за ръководство на въздушното движение.

    По този повод Военновъздушните сили на Република България и фондация „Български ВВС”, с подкрепата на Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение” и Асоциацията на българските авиопревозвачи организират тържествено честване на 2, 3 и 4 септември 2011г. на летище Пловдив.

    Начинанието е подкрепено от Министерския съвет на Република България с Решение № 491/30.06.2011г.

Юбилейна научно-практическа конференция    Тържественото честване стартира на 2 септември с Юбилейна научно-приложна конференция на тема “Минало, настояще и бъдеще на авиацията” под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.

    На нея ще бъдат изнесени доклади от български експерти, които ще разгледат многостранни аспекти на българската военна, гражданска и профилирана авиация.

    Свои презентации ще направят представителите на EADS, EURO FIGHTER, GRIPEN, LOCKHEED MARTIN и др.

    Предвидени са демонстрационни полети за участниците в авиофестивала и разглеждане на наземни експонати. Ще присъстват представители на академичната общност, държавни институции, бизнеса, авиационни специалисти.

Международен авиационен фестивал BIAF-2011 „Небе за всички”


    На 3 и 4 септември летище Пловдив ще отвори врати за Международния авиационен фестивал BIAF-2011 „Небе за всички”, който се провежда под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

    Фестивалът включва въздушни демонстрации, наземен авиационен показ и атрактивни развлекателни изпълнения за зрителите. Със специална програма ще участват българските Военновъздушни сили, правителственият Отряд 28, формирования от специалните сили на Българската армия, авиацията на Министерството на вътрешните работи. Високо майсторство ще демонстрират и ултралеката, спортната и любителската авиация на България.

    Зрителите ще имат възможност да се любуват на разнообразни самолети от състава на военната и гражданска авиация на държавите, гости на фестивала. Висш пилотаж ще покажат авиационната демонстративна група „Въздушните рицари” от Швейцария и един от най-добрите соло пилотажи в Европа със самолет F-16 от Холандия. За първи път в небето над България ще лети европейският многоцелеви изтребител „Еврофайтър Тайфун”. Специално за юбилея от Германия ще прелети ветеранът от Втората световна война „Месершмид-109” – единственият останал в света летящ, участвал във войната самолет. Изключителните си възможности ще демонстрира самолетът „Грипен” от Военновъздушните сили на Швеция.

    Ще участват и представители от САЩ, Русия, Израел, Сърбия, Румъния, Италия и др.

Участие на Военновъздушните сили


    Българските Военновъздушни сили ще участват със специална програма, която ще представи основните мисии и задачи, които се изпълняват от изтребителната, транспортната, вертолетната, щурмовата и учебната авиация.

    Фестивалът ще бъде открит с вертолет Ми-17 с националния флаг на Република България.

    Изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево ще демонстрират елемент от мисията по охрана на въздушното пространство на Република България. Те ще покажат действията на дежурните изтребители по прехващане на самолет-нарушител, ескортиране и принуждаването му да кацне на определено летище. Ролята на самолета-нарушител ще се изпълни от самолет С-27J „Спартан” от авиобаза Враждебна, който след кацането ще демонстрира маневрените си възможности при движение по пистата.

    Щурмовата авиация ще бъде представена от самолети Су-25 от авиобаза Безмер. Те ще демонстрират изпълнение на задачи по непосредствена авиационна поддръжка за осигуряване на евакуация от въздуха. Ниско прелитащите Су-25 ще симулират нанасяне на въздушни удари по разкрити вражески групировки.

    Най-новият военно-транспортен самолет С-27J „Спартан” ще изпълни задача по стоварване на въздушен десант. Парашутистите десантчици от състава на Специалните сили на Българската армия ще осигурят охрана на района с цел извеждане и евакуация от въздуха.

    Вертолети от авиобаза Крумово ще изпълнят задача по авиомедицинска евакуация на пострадали военнослужещи.

    Ще бъдат демонстрирани елементи по стоварване на командоси по способа „Бързо въже” от вертолет „Кугар”, действията на военномедицинските екипи, изтеглянето на командосите от района с вертолет Ми-17 по способа „външен товар”, както и действията на екипажите на Ми-17 и „Кугар” по прикриване на авиомедицинската евакуация от въздуха.

    Вертолет Ми-17 ще изпълни мирновременна задача по оказване на помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, аварийно-спасително осигуряване и пожарогасене от въздуха.

    Подготовката на летците от българските ВВС се извършва в Военновъздушната учебна база – Долна Митрополия, която ще бъде представена от учебно-тренировъчния самолет РС-9М. Той ще извърши полет за разузнаване и определяне точното място на вражеските групировки и нуждаещите се от евакуация.

    Изключителен професионализъм, високо майсторство и висш пилотаж ще демонстрират екипажите на самолет МиГ-29.