26 август 2011 г.
ПРАЗНИК НА 16 ТРАНСПОРТНА АВИАЦИОННА БАЗА


    На 26.08.2011 г. 16 транспортна авиационна база отбелязва 63 години от създаване на военнотранспортната авиация в България (сформирането на 14-и преносен полк, базиран на летище Враждебна). През 1950 година 14-и преносен полк е преименуван в 16-и транспортен авиационен полк.

    През своята дългогодишна история личният състав на авиобазата отстоява и развива най-добрите традиции на българските военновъздушни сили, свързани с непрекъснато повишаване на способностите за изпълнение на разнородни задачи.

    Базата е въоръжена с разнообразни типове военно-транспортни самолети, като най-новият от тях е C-27J “Spartan”, който се явява един от най-модерните в своя клас. През тази година в авиобазата бе приет на въоръжение третият самолет C-27J и бяха приети и въведени в експлоатация хангар за техническо обслужване на авиационната техника с най-съвременно оборудване и четириетажна административна сграда за личния състав.

    Основните задачи пред 16 транспортна авиационна база са свързани с:

    – повишаване на мобилността на въоръжените сили чрез изпълнение на задачи за превоз на войски, бойна техника и товари;

    – десантиране с парашутисти и товари;

    – въздушно фотографиране;

    – транспортиране и осигуряване на българските военни контингенти зад граница;

    – изпълнение на задачи за въздушен транспорт за нуждите на други ведомства и организации;

    – изпълнение на задачи по транспортиране на болни и ранени за нуждите на министерството на здравеопазването, както и осигуряване на въздушен транспорт на органи за трансплантация;

    – оказване на помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи;

    – авиомедицинска евакуация.

    Единствените от състава на българските ВВС самолети и екипажи, летели във „враждебна” среда, до най-горещите точки в света (Ирак, Афганистан, Судан, Либия) са тези на 16 транспортна авиационна база. Самолети на авиобазата са кацали на летища в цяла Европа, Близкият изток, средна Азия, Арабският полуостров, северна и централна Африка, северна Америка.

    Дори на своя празник – 26 август, личният състав на авиобазата продължава да стой на своя „боен пост” и да изпълнява заповяданите задачи по транспортно осигуряване на ТУБС „Есен-2011”.