06 май 2020 г.СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ


        ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ЩЕ ОТБЕЛЕЖАТ 6-ти МАЙ СЪС ЗРЕЛИЩНА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА БОЙНИ СПОСОБНОСТИ НА ЛЕТИЩЕ ГРАФ ИГНАТИЕВО

        На летище Граф Игнатиево ще се проведат съвместни полети, които ще покажат част от бойните способности на военната ни авиация в операция по търсене и спасяване на катапултирал се над вражеска територия пилот.
        В изпълнението на мисията ще участват екипажи на самолети МиГ-29 и L-39ЗZА „Албатрос“ от авиобаза Граф Игнатиево и хеликоптери Ми-24 и AS-532AL Cougar от 24-та вертолетна база Крумово.
        Началото ще бъде дадено в 10:46 ч., когато двойка L-39ZА ще излети със задача по визуално откриване на мястото на приземяване на катапултиралия се пилот. Вертолет AS-532AL Cougar ще стовари в района на операцията спасителен екип по способа „рапел”. След изпълнение на тяхната мисия на земята, екипажът на вертолета ще евакуира пилотa от вражеската територия. Междувременно, непосредствена авиационна поддръжка във въздуха ще окаже боен вертолет Ми-24, а изтребител МиГ-29 ще осигури въздушния периметър над зоната на операцията. Екипажът на самолета ще демонстрира въздушната му мощ с изпълнение на фигури от висшия пилотаж.
        На учебен полигон „Црънча“, във времето от 11:10 ч. до 11:20 ч., екипажи от авиобаза Крумово ще вземат участие в операция със Специалните сили. Вертолет Ми-17 ще изпълни задача по ексфилтрация на екип за специални операции по способа външен товар, а с вертолет AS-532AL Cougar ще осъществи десантиране на група за бързо реагиране по способа „бързо въже“ на покрив на сграда. Ще бъде изпълнен и десант по парашутен способ от самолет Спартан.
Всички полети в празничния ден са елемент от ежедневната подговка и изпълнение на задачи на ВВС.

        Уважаеми журналисти,

Действията на ВВС на летище Граф Игнатиево ще могат да бъдат отразени от акредитираните кореспонденти на националните и регионалните телевизии и радиа и от акредитирани фотографи на всички печатни и електронни медии.
Моля, заповядайте на контролно-пропусквателния пункт на авиобаза Граф Игнатиево във времето от 09:45 ч. до 10:00 ч. на 06 май 2020 г.