10 август 2011 г.
ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ С БОЙНИ СТРЕЛБИ „ЕСЕН 2011”
НА ЗЕНИТЕН ПОЛИГОН НА ВВС „ШАБЛА”

    В периода 24.08.-26.08.2011г. на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла ще се проведе учение „ЕСЕН 2011” на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия и съвместни зенитно-ракетни стрелби на формирования за ПВО от Република България и Република Сърбия.

    Учението се провежда под формата на участие в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България.
Целта е да се усъвършенства взаимодействието на военните формирования за ПВО при охрана на въздушното пространство и координацията между държавните институции в отговор на криза.

    Стрелбите се провеждат по единен график и ръководство, и включват: експериментални, зачотни и бойни стрелби на формирования за ПВО от Военновъздушните, Военноморските сили и Сухопътни войски от Българската армия; стрелби на изтребителната авиация с участие на екипажи от авиобаза Граф Игнатиево и 204 авиобаза на сръбските ВВС; зачотни и бойни стрелби на подразделения за ПВО на Република Сърбия под командването на командира на 250-та ракетна бригада от сръбските ВВС бригаден генерал Миодраг Гордич.

    В стрелбите ще участват самолети МиГ-29 и Су-25, и зенитно-ракетни комплекси SA-2 „Волхов”, SA-3 „Нева”, SA-6 „Куб”, SA-8 „Оса”, SA-10 „С-300” и SA-7 ПЗРК „Стрела-2М”.

    Офицер, планиращ учението е генарал-лейтенант Атанас Самандов – командващ на Съвместното командване на силите.

    Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Директор на учението е бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на ВВС, а общ ръководител на стрелбите e командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев.

    Стрелбите ще се извършват по парашутни, радиоуправляеми и аеробалестични мишени. Разчетното бомбопускане на парашутните мишени ще се извършва от екипажи на самолет Су-25 от авиобаза Безмер.

    На 26.08.2011 г. на зенитния полигон ще се проведе Ден за високопоставени гости и наблюдатели и медиен ден. Стрелбите ще бъдат наблюдавани от министрите на отбраната на Република България и Република Сърбия, представители на държавното ръководство, ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия, генерали и офицери от въоръжените сили.

    Акредитация на журналисти: до 18.08.2011г. на тел. 02/92 24 014,
02/92 24 029 и e-mail: pr_vvs@abv.bg