08 ноември 2019 г.

ОТКРИВАНЕ НА МЕМОРИАЛНА ПЛОЧА НА ПЪРВИЯ КОМАНДИР НА ВВС ПОЛКОВНИК ВАСИЛ ЗЛАТАРОВ

        Като част от мероприятията по отбелязването на 150-тата годишнина от рождението на първия командир на Въздухоплавателното отделение полковник Васил Златаров на 6 ноември 2019 г. беше открита мемориална плоча в центъра на град София по инициатива на Българската авиационна асоциация и Военновъздушните сили. Тя е още един знак на признателност за огромния принос на авиационния ас към военната ни авиация като първия боен командир на авиация в света и на българската наука като изобретател и създател на първи ръководства и учебници по балонно дело, химия и минералогия. Събитието се проведе под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев.

        Председателят на Българската авиационна асоциация о.з. полковник Ангел Георгиев приветства всички дошли да изразят своята почит към делото на дръзкия авиатор полковник Златаров. С пламенни и патетични думи той обрисува жизнения път на един от най-блестящите умове на България.
        Приветствено слово произнесе и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков: „Днес, отдаваме почит на един достоен офицер, с огромен талант, нестихваща жажда за знание и със сърце, безрезервно отдадено на Отечеството си. Преди 150 години се ражда един изключителен българин, чието име е останало в историята ни като символ на национална гордост, пример за героизъм и нравствено величие. Полковник Васил Златаров е дръзка и харизматична личност, която остава живата връзка между поколенията, времена и епохи, част е от националната ни историческата памет и изконните опори на българския национален дух. Той е изправен пред голямото предизвикателство да е първи – да се изправя пред множество предизвикателства и да проправя пътя на авиационната идея!“.
        Внучката на великия полковник Васил Златаров Даниела Карагитлиева сподели емоционални спомени, свързани с битието и делото на изключителния й родственик.
        На церемонията по откриването присъстваха съветникът по военната сигурност на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, полковник Василий Сазанович – военен, военновъздушен и военноморски аташе при посолството на Русия, о.з. генерал-лейтенант Иван Бинев, който е бил заместник-командващ ПВО и ВВС, о.з. генерал Златан Стойков – председател на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители от Командване на Военновъздушните сили, командири на военни формирования, родственици на полковник Васил Златаров и много гости.