15 Октомври 2019

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ И ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ ТРЕНАЖОР НА САМОЛЕТ PC-9M ВЪВ ВВУБ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“
        На 14 октомври 2019 г. във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски” в град Долна Митрополия, тържествено беше открит и въведен в експлоатация тренажор/ симулатор на самолет PC-9M. Церемонията беше част от празничните събития за отбелязване на Празника на авиацията и Военновъздушните сили. Дългоочакването откриване беше уважено от министъра на отбраната Красимир Каракачано, ръководителя на отдел „Военна, гражданска и правителствена авиация“ в Pilatus Aircraft Нийл Сморфик, заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, началника на Националния военен университет „Васил Левски” полковник Иван Маламов, представители на местната власт, предстваители от Командване на ВВС, командири на бази и формирования от състава на ВВС и ветерани.

        Командирът на Българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков направи обръщение към личния състав: „Модернизацията на Военновъздушните сили е изключително важен процес и всички наши ежедневни, усилия са насочени към покриване на необходимите изисквания на съвременните реалности и предизвикателства. Благодарение на всички вас, скъпи колеги, резултатите са налице, защото когато хората работят заедно в името на общата цел и не се поддават на песимизъм, успехите се материализират. Ето, новият тренажор вече е факт. Благодарение на него по модерен начин чрез най-съвременните и високотехнологични методи ще постигаме оптимални резултати в обучението.“
        Почетният гост на тържественото откриване господин Красимир Каракачанов заяви: “Българската армия трябва да се модернизира с ново въоръжение, което да отговаря на всички изисквания. В същото време – наличните бойни платформи, които могат да бъдат използвани, трябва да бъдат поддържани и модернизирани.”
        Последва и най-вълнуващата част от събитието, церемонията по официалното откриване на симулатора на самолет РС-9М. Министърът на отбраната господин Каракачанов, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и командирът на ВВУБ „Георги Бенковски“ Петър Банков прерязаха трибагрената лента на входа на тренажора.