25 юли 2011 г.
АВИОБАЗА БЕЗМЕР УЧАСТВУВА В “BREEZE/CERTEX – 2011”


    Съгласно задание на заместник началника на ВМС и заповед на командира на ВВС авиобаза Безмер yчаствува в учение на ВМС на Република България с международно участие “BREEZE/CERTEX – 2011” .

    На 20.07.2011г. два самолета Су-25К с екипажи подп. Валентин Иванов – водач на групата и воден капитан Иван Иванов откриха и атакуваха група кораби в първата заповядaна зона съгласно заданието на учението, имитирайки действия на ударна група самолети на противника. След завършване на работа по първата група кораби екипажите откриха и атакуваха група кораби във втората заповядана зона.

    На 22.07 .2011г. един самолет Су-25УБК с екипаж полковник Димитър Данев и летец-щурман ст.лейт Вълко Христов и един самолет Су-25К с екипаж капитан Иван Иванов излетяха от летище Безмер, извършиха визуално въздушно разузнаване на акваторията източното от н.Емине, откриха и атакуваха от различни направления група кораби – конвой в първата заповядaна зона. След завършване на работа по първата група екипажите откриха и атакуваха група кораби във втората заповядана зона.

    След изпълнение на задачите на екипажите беше изказана служебна благодарност от командира на корабното оперативно съединение комодор Георги Мотев.

    По данни от групата за управление на авиацията на корабен команден пункт на фрегатата „Дръзки”, летателните екипажи от авиобаза Безмер са изпълнили отлично поставените им задачи, спомогнали са да се оценят на второ ниво оперативните способности на кораб от ВМС на Република България – фрегата „Верни” и са предоставили възможност на ВМС на Р. Румъния да извърши същата оценка на тяхната фрегата „MARASESTI”.

    Във учението участваха ръководители на полети на корабния команден пункт и координатор по ръководството на полетите и използване на въздушното пространство.