22 юли 2011 г.
В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ МЪЖЕ В УНИФОРМИ


    Заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Румен Радев и командирът на 24-та вертолетна авиобаза “Крумово” бригаден генерал Златко Златев присъстваха на военния и църковен ритуал в памет на колегите, които загинаха преди осем години при потушаване на горски пожар.

    На 24 юли 2003 година вертолет Ми-17 от авиобаза “Крумово” се разби в местността Бетоловото, край Разлог. При инцидента загинаха командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки – началник-група “Държавен противопожарен контрол” към РДВР-Благоевград.

    В надгоробното си слово бригаден генерал Румен Pадев акцентира върху жертвоготовността и подвига в мирно време на българските войни.

     „На днешния ден преди 8 години от това място четирима мъже поеха към безсмъртието.

    Полетът на вертолет Ми-17 борден номер 433 от авиобаза Крумово продължи само 4 минути. Днес, от дистанцията на изминалите 8 години, ние не се колебаем да отговорим решително с ДА на въпроса “Стигат ли 4 минути за полет към безсмъртието?”. Четиримата мъже с униформи прекрасно са осъзнавали сложността на ситуацията и рискa, който поемат. Но въпреки това те излетяха и постъпиха така, както са постъпвали през целия си съзнателен живот: да не се огъват пред трудностите, да поемат предизвикателствата и да дават всичко от себе си в името на кауза по-силна от смъртта. Защото тяхната кауза бе една свободна, сигурна и красива България, и силни български ВВС.

    Ще минават годините и буквите на паметника пред нас ще избледнеят, но подвигът и примерът, които ни завещаха подп. Пейковски, майор Радулов, младши лейтенант Панайотов и полк. Чамишки няма да избледнеят никога”

    Колеги и приятели от авиобаза “Крумово”, Щаба на ВВС, представители на полицията и пожарната от Благоевград, Банско и Разлог с възпоменателен ритуал отдадоха почит на загиналите. Пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя от името на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, командира на Военновъздушните сили и лично от директора на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, командира на 24-та авиобаза, обсластния управител на Благоевград, кметовете на Банско и Разлог, директорите на Регионална дирекция на горите – Благоевград, Държавно горско стопанство – Разлог и др.