01 април 2019 г.
ЗАПОЧВА „ЕВРОПЕЙСКИ КУРС ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ТАКТИЧЕСКАТА ПОДГОТОВКА НА ВОЕННОТРАНСПОРТНА АВИАЦИЯ 2019-2”
        От днес до 12 април ще се проведе основният етап от „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 2019-2 (ETAP-C 19-2). В него ще вземат участие с транспортни самолети, екипажи и личен състав Република България, Република Литва, Федерална република Германия и Чешка република, и Кралство Испания, Европейски център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт с личен състав. Полетите ще се проведат на летище Пловдив, летище Безмер, авиационен полигон на Военновъздушните сили – Елена, летище Чешнегирово и летище Черногорово.
        Ръководител на ETAP-C 19-2 от българска страна ще е полковник Пейо Дончев – началник на сектор „Тактическа оценка и регламентиращи документи“ в отдел „Подготовка” в Командването на Военновъздушните сили (КВВС).
        От българските Военновъздушни сили в учението ще вземат участие военнослужещи и техника от Командване на ВВС, 24-та авиационна база – Крумово, 16-та транспортна авиационна група – Враждебна, 3-та авиационна база – Граф Игнатиево, База за командване, управление и наблюдение – София, База за специална техника – Божурище и Първа зенитно-ракетна база – Божурище.
        По време на ETAP-C 19-2 ще се изпълняват полети по маршрут на малка и пределно малка височина; преодоляване на системата за ПВО на условен противник – наземно базирани средства и изтребители; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; тактически заходи за кацане; операции по обслужване на самолета от наземния технически състав.; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетни войски – занитно-ракетно прикритие на направления за влитане на транспортната авиация.
        Основни цели на участието на българските ВВС ще бъдат повишаване на нивото на оперативна съвместимост при участие в операции в съюзен формат и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на определения за участие личен състав от ВВС, при изпълнение на специфични задачи за родовете авиация и родовете войски. За летателния състав от изтребителната авиация – усъвършенстване на тактико-специалната и летателната подготовка по изпълнение на прехват на транспорти самолети. За зенитно ракетни войски – усъвършенстване на теоретичната и тактико-специалната подоговка за работа по ниско-летящи, малоскоростни цели, а за ръководители на полети „Контрол” и ръководители на полети „Бойно управление” за ръководство, насочване и управление на нисколетящи, малоскоростни цели.
        Полетите ще започнат днес, 01 април и ще продължат до 11 април, когато ще се проведе церемония по завършване на тренировката.