16 октомври 2018 г.
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС НА КОМАНДИРА НА ВВС ПО СЛУЧАЙ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 16 ОКТОМВРИ.
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
        На 16 октомври 1912 година двама български летци – поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев показаха на Европа силата на българския военен дух. За първи път самолетът беше използван като бойно средство в небето над Одрин, демонстрирайки ударна мощ и качества в печелене на битки.
        Днес отбелязваме 106 години от тази паметна дата, която се превърна в символ на славното ни минало, на най-добрите ни традиции, на нашите победи.
        Тя ни мотивира да бъдем достойни наследници на поколенията, които положиха основите, преминаха по дълъг път на професионално израстване и категорично доказаха способността на Военновъздушните сили да гарантират въздушния суверенитет и сигурността на България.
        Независимо от превратностите на времето и ежедневните проблеми, и днес Военновъздушните сили осъществяват тази мисия и изпълняват своите задачи, отговаряйки на традиционно високите очаквания на обществото и на всеки един български гражданин, стремейки се да бъдем на нивото на националните и съюзническите задължения.
        За това се изисква професионализъм, воля и мъжество!
        И ние го доказваме – с високите резултати, постигнати в ежедневната ни дейност, при носенето на непрекъснато бойно дежурство, с отличните оценки при международните и национални учения, тренировки и бойни стрелби.
        Днес няма да правя отчети и анализи, няма да говоря за безбройните задачи, които стоят ежедневно пред нас.
        Днес искам да кажа, че нашите успехи, нашите победи са резултат, както от екипната ни работа, така и от личната мотивация на всеки, който е избрал службата във Военновъздушните сили за свое призвание, за своя съдба.
        Защото за това се изисква не само проява на професионални качества, нужни са желание, сърце и много вяра – вяра в бъдещето на авиацията, на зенитно-ракетните и радиотехнически войски, на подразделенията, осигуряващи комуникационна, информационна, навигационна и логистична поддръжка. Бъдещето, чиито основи полагаме сега, с ясна визия за развитието на Военновъздушните сили, с точни разчети, планове, програми, които очертават параметрите на бъдещата трансформация и модернизация.
        Нашата цел, нашите стремежи са да развиваме модерни, високотехнологични Военновъздушни сили.
        Такава е и националната амбиция – България да бъде държава с доказана военновъздушна мощ – гарант за въздушния суверенитет, надежден партньор на съюзниците от НАТО.
        И аз съм убеден, че ще я постигнем благодарение волята на държавното и политическото ръководство, на професионализма, мащабното, перспективно мислене и екипната работа на личния състав от всички родове войски.
        Уважаеми колеги,
        В навечерието на Празника Ви изказвам своята най-искрена благодарност за това, че така предано, с чест и достойнство се борите за успехите на Военновъздушните сили!
        Разчитам на вас, на вашия оптимизъм, на вярата ви в нашето бъдеще!
        Приемете моите пожелания за здраве и успех!
        Бъдете все така устремни и всеотдайни!
        Благодаря на Вашите семейства – за безрезервната подкрепа, за това, че съпреживяват всички наши победи, успехи и неуспехи, за вярата и любовта, с които Ви обграждат.
        Благодаря на колегите ветерани за това, че макар и извън строя продължават да живеят с воинското ни ежедневие, работят за имиджа на ВВС и ни дават сила да продължим напред.
        Благодаря на всички наши съмишленици, на целия български народ за това, че въпреки трудните години, през които преминаваме, носи в сърцето си българската военна авиация като своя най-свидна рожба, че поддържа жив огъня на народната любов и убедеността си, че авиация трябва и ще има – все по силна, по-модерна и технологична.
        ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички, чиито съдби са свързани с авиацията и българските Военновъздушни сили!