18 септември 2018 г.

ДВОЙКА МИГ-29 ПРЕХВАНА РУМЪНСКИ „НАРУШИТЕЛ“ СПАРТАН C-27J И ГО ПРИНУДИ ДА КАЦНЕ
НА ЛЕТИЩЕ ГРАФ ИГНАТИЕВО
        Двойка МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и МиГ-21 от състава авиобаза Михаил Когълничано на румънските Военновъздушни сили изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по Air Policing чрез приемането на предаването на самолет, преминаващ нерегламентирано през въздушното пространство на двете страни. Това бе сценарият на съвместната летателна тренировка „Blue Bridge 2018”, която се провежда ежегодно от 2012 г. насам между българските и румънски Военновъздушни сили.
        В ролята на „самолет-нарушител“ бе румънски военнотранспортен самолет Спартан C-27J от авиобаза Отопени, който трябваше да бъде прехванат от дежурните изтребители и принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.

        Българо-румънските тренировъчни полети целяха постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство, както и повишаване подготовката на екипажите по точното изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи във въздушното пространство на двете страни.
        Съгласно замисъла на съвместните полети, се извършва и реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални Центрове за управление и докладване.