24 август 2018 г.
ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 70-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОТРАНСПОРТНАТА АВИАЦИЯ И ПРАЗНИКА НА 16-ТА ТРАНСПОРТНА АВИАЦИОННА ГРУПА
        На 23 август 2018 г. тържествено беше отбелязан празникът на 16-та транспортна авиационна група (ТраГ), която е и най-старото действащо авиационно формирование от състава на Българските Военновъздушни сили. Тази година се отбелязва и кръглата 70-та годишнина от създаването на Военнотранспортната ни авиация, чийто наследник е 16-та ТраГ. През 1948 г., когато с Указ № 1657/27.11.1948 г. на Президиума на Великото Народното събрание е сформиран първият по рода си самостоятелен 14-ти преносен полк, базиран на летище Враждебна. Седем години по-късно с Указ 1657/27.11.48 г. на президиума на великото народно събрание, считано от 01.12.1948 г. е сформиран първият по рода си самостоятелен 14 преносен полк, базиран на летище Враждебна.


        Десетилетията натрупани знания и опит са изградили формированието като пристан на човечността и надеждата. Хората, служещите в 16-та ТраГ са готови да спасяват човешки животи, да бъдат живият мост между континенти, да превземат дестинации и маршрути. Те са доказателство за несломимия човешки ентусиазъм, за мъжество и за българската авиационна твърдост.


        На този паметен ден за ВВС със своето присъствие уважиха празника президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили господин Румен Радев, главният секратар на президента на Р България г-н Димитър Стоянов, съветникът по ВС на Президента на Р България бриг. генерал Васил Лазаров, заместник министърът на отбраната г-н Атанас Запрянов, началникът на Дирекция “Операции и подготовка” бриг. генерал Красимир Кънев, заместник-командващият СКС генерал-майор Иван Лалов, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командири на военни формирования от състава на ВВС, изпълнителеният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова, военнослужещи , цивилни служители и ветерани.
ИЗ ПРИВЕТСТВИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ КЪМ СЛУЖЕЩИТЕ В АВИОБАЗА „ВРАЖДЕБНА“:
        „Днес, можете да бъдете горди със славната история и постиженията на създадената тук на това летище като военно-транспортно поделение от състава на ВВС. За тези седем десетилетия се сменяше техниката, за да бъде днес една от най-съвременните, сменяха се хората, но едно остава непроменено – това е устремът и високата отговорност, с която личният състав на групата винаги е решавал, стоящите пред него задачи. Днес, освен специалната подготовка, вие изпълнявате високо хуманни задачи в интерес на цялото българско общество. Екипажите носят непрекъснато дежурство за аварийно спасително осигуряване, поддържа се постоянна готовност за авиомедицинска евакуация, за превоз на хора в случай на криза, за превоз на екипи за трансплантации. Неоценима е ролята на военнотранспортната авиация в ситуации, където единствено бързият въздушен транспорт дава надежда за живот на болни, на пострадали, на нуждаещи се от трансплантации…… Пожелавам здраве и силен дух на личния състав на личния състав на авиогрупата, много енергия и ентусиазъм за следващите отговорни задачи и предизвикателства. Честит празник! Желая ви много и безаварийни полети!“
        ИЗ СЛОВОТО НА ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ЦАНКО СТОЙКОВ, КОМАНДИР НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ:
        „Днес, тук тържествуват мъжеството и признателността. За нас е чест да съпреживеем празника на транспортната авиогрупа „Враждебна“ и да отбележим 70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация в България. Името й е антоним на благородство, емблема е на мъжество и н а високи нравствени каузи. Както знаете мъжеството създава победители. Всички вие, представителите на транспортната авиогрупа „Враждебна“, сте победители. Защото всички дейности, които извършвате, са в името на другите. А готовността ви за саможертва и добротворството са присъщи само на хората с големи сърца!
        Както казва големият български поет Пейо Яворов: „Няма по-топла стряха от бащината и по-успокоително небе от родното”. Летците имаме привилегията да утвърждаваме тези думи ден след ден с готовност за саможертва и добротворството. Не можем да останем равнодушни и при думите на големият философ Кант “Две неща изпълват душата с удивление и почит: звездното небе у нас и моралният закон у нас”. Вие обединявате в едно и устрема към небето и моралното в смелите си души. Желая на всекиго от вас здраве, вдъхновение и сили, за да продължавате да изпълнявате воинския си дълг! Нека късметът и щастието да са път към мечтите ви!“
        ИЗ СЛОВОТО НА ПОЛКОВНИК ПЕЙЧО ПЕЙЧЕВ, КОМАНДИР НА 16-ТА ТРАНСПОРТНА АВИАЦИОННА ГРУПА:
        „16-та траг изпълнява задачи във въздушното пространство не само Р. България, а и във въздушното пространство на Европа, Азия и Африка. Единствените от състава на българските ВВС самолети и екипажи, изпълнявали задачи в бойни условия във „враждебна” среда, до най-горещите точки в света (Ирак, Афганистан, Судан, Либия, Мали) са тези на военнотранспортната авиация.
        Голямото предизвикателство през предходните години бяха петте ни участия в Европейския тактически курс на транспортната авиация, трите ни участия в летателните тренировка „Balkan Spartan” на които ние бяхме домакини, участията ни в съвместните българо-американски подготовки „Тракийска пролет” и ,,Black Sea Rotational Force”. Така ние натрупахме солиден опит в планирането на мисии и изпълнението им в тактическа обстановка, в този сложен и многостранен процес изискващ качества и професионализъм.
        И днес когато влезете и посетите ВМА, от дясната страна на фоаето има едно дърво, „Дървото на живота”, издигнато в памет на донорите, чиито органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия. Пред това дърво на 16 октомври през 2015 година, директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова ни връчи почетен плакет от Изпълнителната агенция по трансплантации в знак на признателност за доброто сътрудничество. Благодариха ни за бързата, своевременна, изключително качествена и екипна работа.
        Няколко абзаца, няколко частици от историята която демонстрира отдадеността, себеотрицанието и вярата на тези пилоти, инженери, щурмани, бордни радисти и техници в каузата военнотранспортна авиация. И днес ние, техните продължители на традиците, устояваме на динамичното време и новостите във технологиите и философията на пилотиране за да бъдем адекватни, гъвкави, прецизни и да бъдем там където трябва, когато е необходимо.
        На седем десетилетия се отдалечаваме във времето, но ентусиазма, отговорността към поставените цели и искрата която ни дадохте Вие наши командири и ветерани, дори и времето неуспява да загаси, за духа и борбеноста които ни оставихте за да се учим, усвояваме, надграждаме и развиваме нас, сегашната 16 ТрАГ от състава на 24 аб. Благодаря Ви!“
        Със заповеди на командира на министъра на отбраната, на Началника на отбраната, на командира на ВВС, на командира на 24-та авиационна база – Крумово и на командира на 16-та ТраГ бяха наградени с предмети и грамоти много офицери, сержанти, цивилни служители и воини от запаса и резерва.