21 юли 2018 г.

БЕЗ ЛИМИТ – ОТ НЕБЕСНАТА ВИС ДО МОРСКИТЕ ДЪЛБИНИ
(ВОДОЛАЗНА ПОДГОТОВКА)
        Когато говорим за спасяване на човешки животи и за действия в кризисни ситуации, добрата и всеобхватна подготовка е от първостепенно значение. Ежедневната готовност на воините от Българските Военновъздушни сили се поддържа с безкомпромисна дисциплина, непрекъснати тренировки и участие в обучения с различна насоченост. Една от подготовките е водолазната, с която се повишават способностите за търсене и спасяване на парашутистите-спасители от ВВС.

        В района на военно формирование 36780 – Шабла от състава на ВВС в периода от 09.07. до 20.07.2018 г. се проведе лагер на водолазите от Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители на ВМС.

        В лагера взеха участие и успешно потвърдиха водолазната си квалификация капитан Александров, старшина Минков, старши сержант Жеков и редник Аръков от отделение “Търсене и спасяване” на в.ф. 32040 – Крумово. Водолазната подготовка е област, в която ВВС и ВМС партньорски работят успешно.

        Следващата инициатива, където отново военнослужещи от ВВС и ВМС ще се подготвят заедно е съвместното тренировъчното занятие „Курс по оцеляване на летателен състав в морска среда и техники за евакуация”, организирано за провеждане от Командването на ВВС в приода от 22.07. до 28.07.2018 г. в района на град Варна.