13 юли 2018 г.


ВОЕННА ДЕЛЕГАЦИЯ ПОСЕТИ ВОЕННОВЪЗДУШНА УЧЕБНА БАЗА „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“
        Военни аташета от 10 държави акредитирани в Република България посетиха днес Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия. Визитата е в изпълнение на плана за работа с Асоциацията на военните аташета през 2018 г.
        Делегацията беше посрещната от командира на авиобазата полковник Петър Банков. След това се проведе брифинг, на който заместник-командирът по АТ и В – подполковник Любомир Манов запозна гостите с мисията, целите и задачите на ВВУБ „Георги Бенковски” по обучението на летателен състав за нуждите на ВВС.

        Капитан Тихомир Тодоров – заместник-командир по летателната подготовка на Учебна авиационна ескадрила представи брифинг на тема „Летателното обучение във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”.
        По-късно гостите посетиха летателното поле и разгледаха кулата за ръководство на полети. От там те имаха възможност пряко да наблюдават как протича цялостната организация и провеждането на летателна дейност на летище Долна Митрополия. Курсантите – летци от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” изпълниха полети със самолет „Pilatus” РС-9М. Обучаемите пилоти от курса за интензивна летателна подготовка също имаха задачи с елементи от сложния пилотаж на РС-9М и групова слетяност с L-39 ZA.
        Гостуването завърши с разглеждане на авиационна техника. Представени бяха тактико-техническите данни на двата типа самолети, които са на въоръжение във ВВУБ „Георги Бенковски”.