ВОИНИ ОТ ВВС ВЪРНАХА КЪМ ЖИВОТ МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТИ В ГРАД ОМУРТАГ

28 юни 2018 г.
        Във връзка с честванията по повод 30-тата годишнина от космическия полет на втория български космонавт Александър Александров и празника на община Омуртаг на 07.06.2018 г., военнослужещи от авиационна база Граф Игнатиево и от база за предно разполагане Безмер с много желание и труд възстановиха и придадоха нов облик на музейните експонати от Авиационно-космическия парк край град Омуртаг.

        Бяха необходими няколко седмици, за да се възвърне величието на доказалите се герои на Българската военна авиация, а именно самолетите МиГ-19, МиГ-21 и Су-22. Привеждането им в завършен вид беше благодарение на групата от еПОВР на БПР Безмер, която подмени и освежи ЛПБ (лакобояджийското покритие) на трите самолета и пилоните за знамената в близост. Камуфлажните схеми и кокардите на летателните апарати бяха съгласувани с генерал Александров и община Омуртаг. Хората трудили се за придаване на автентичния вид на експонатите от БПР Безмер са: капитан Драгомир Павлов Ганчев, ц.сл. Никола Киров Мангъров, ц.сл. Кръстю Стефанов Кръстев, ц.сл. Христо Стоянов Христов, ц.сл. Иван Петков Иванов, ц.сл. Димо Петров Петев и ц.сл. Николай Петров Величков

        За да бъде завършен вида на експозицията от самолети беше възстановено и авиационното въоръжение: УБ-32А, УБ-16АПУ П-62МБ, АПУ-13-У2, УБ-16-57-УМП-73 и за първи път авиационните управляеми ракети Р-60МК. Привеждането в музейни експонати на изброеното въоръжение бе извършено от еПОВР и еПОРАР на авиобаза Граф Игнатиево, а монтирането им беше направено от работна група в състав: майор Дилян Нанков Неделчев, старшина Николай Георгиев Винклер и редник Пейчо Жеков Желев.