ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ НАПРАВИХА НЕЗАБРАВИМ
МЕЖДУНАРОДЕНИЯ ДЕН НА ДЕТЕТО ЗА СТОТИЦИ
МАЛЧУГАНИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

01 юни 2018 г.


        И тази година традицията беше спазена и военни формирования от състава на Военновъздушните сили отвориха своите врати, където малки и големи отпразнуваха заедно Международния ден на детето – 1 юни.
        Под мотото „Синьо детство“ АВИОБАЗА БЕЗМЕР даде възможност на малчуганите да покажат своя талант, рисувайки на асфалт. Най-добрите рисунки бяха отличени с награди. Награди и празнично настроение имаше и за всички деца, посетили в този ден авиобазата.
        За гостите бе организирано и изложение на авиационна техника и въоръжение. Експозицията бе представена от самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка и специална техника.

        С много настроение премина и Денят на отворени врати, организиран от ВВУБ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ” . Празникът събра стотици деца, родители и авиационни фенове от гр. Плевен, гр. Тетевен и гр. Долна Митрополия на Летище Долна Митрополия. Официални гости на мероприятието бяха г-жа Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч, г-н Борис Врабевски – заместник-кмет на Община Тетевен и г-н Петър Петров – председател на общинския съвет на Община Долна Митрополия.
        Празникът започна с полети на самолети L-39 ZA и „Pilatus” РС-9М. Децата с удоволствие разгледаха статичния показ на самолети, специална автомобилна техника и леко стрелково въоръжение. Височинното оборудване – защитен шлем, кислородна маска, противопретоварващ костюм предизвикаха интереса на малчуганите. В музея на авиобазата те разгледаха експонатите, а от увлекателната беседа научиха за историята на Летище Долна Митрополия.

        На посещение в АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО бяха възпитаници на средни училища от гр. София, от община Божурище и ОУ „Душо Хаджидеков“- гр. Пловдив. Тази инициатива е част от учебната програма за усвояване на знания, свързани с отбраната на страната, действия за оцеляване при кризи от военен характер, както и запознаване с мисията и задачите на въоръжените сили на Република България.
        Приятелите на авиацията наблюдаваха полети на самолети МиГ-29 на българските военновъздушни сили и самолети F-15 от 123-та експедиционна авиационна ескадрила от състава на 142-ро авиационно крило на Националната гвардия на щата Орегон, участваща в българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. С атрактивна летателна програма се представиха и членовете на клуба за моделни спортове „Модел клуб – Пловдив“.
        Статичен показ запозна любознателните ученици с предназначението и характеристиките на авиационната, самолетообслужваща, логистична техника, въоръжението и специалното оборудване на домакините и гостите от Орегон.
        Средношколците се впечатлиха от историята на българската бойна авиация и силно се вълнуваха от нейното настояще и бъдещо развитие.