11 май 2018 г.БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ ДИМИТЪР ПЕТРОВ ПОЕ КОМАНДВАНЕТО НА
3-ТА АВИАЦИОННА БАЗА – ГРАФ ИГНАТИЕВО
        Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и комисия от Командването на ВВС присъстваха на тържествена церемония по повод сдаването и приемането на длъжността „командир“ на 3-та авиобаза – Граф Игнатиево.
        Досегашният командир, бригаден генерал Иван Лалов, бе удостоен със званието генерал-майор и назначен на длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите.


        След официалното подписване на Акта за приемане и сдаване на длъжността, командирът на Военновъздушните сили благодари на генерал-майор Лалов за неговата цялостна работа, усилия и труд като командир на авиобазата и му пожела успехи на новата длъжност. Той изрази увереност, че в негово лице Военновъздушните сили ще имат достоен представител и верен поддръжник в Съвместното командване на силите. Като знак на признателност генерал-майор Стойков му подари статуетка „орел“.


        За новия командир на авиобазата, командирът на Военновъздушните сили със задоволство сподели, че е логичен избор за този отговорен пост, както поради високо ценените му личностни качества, така и заради богатия му професионален опит. Пожеланието към него бе – да има подкрепата на целия личен състав за бъдещото развитие на базата.


        Генерал-майор Иван Лалов се раздели с военнослужещите и цивилните служители от авиобазата с думи на благодарност към всеки един. Той изрази своята признателност за сътрудничеството, разбирателството и съвместните усилия през годините и пожела здраве, благополучие и силна подкрепа за новия командир, но най-вече:“ Шумът от самолетните двигатели над летището да не заглъхва никога!“


        Емоционално и откровено бе първото обръщение на бригаден генерал Димитър Петров, като командир на авиобазата. Той благодари за оказаното му доверие и високата чест да бъде назначен на тази длъжност. „Съзнавам голямата отговорност и дълг към Вас, защото 3-та авиобаза Граф Игнатиево не е просто авиационна база, тя е базата на изтребителната авиация на България! През своята над 100-годишна история, бойната ни авиация е преживяла много победи, възходи, падения и национални катастрофи, но нашите предци никога не са спирали битката за нейното съхранение и развитие!” Той потвърди, че ще продължи битката, водена с усилията и на предходните командири, в отстояването на каузата за развитие на изтребителната авиация. „Нямаме право на отстъпление и грешки! Имаме право само на едно – ПОБЕДА!“, категоричен бе в първото си обръщение новия командир на базата.


        Бригаден генерал Димитър Петров е роден в гр. Тополовград на 26.07.1966 г. Средното си образование завършва в Техникум по строителство – Стара Загора през 1985 г. През 1990 г. завършва като отличник на випуска ВВВУ “Г. Бенковски” – Д. Митрополия със специалност „летец-пилот за ВВС“ и започва кариерата си в авиобаза – Равнец. ВА “Г.С Раковски” завършва през 2000 г. и е назначен като Началник-щаб на втора изтребителна авиационна ескадрила в 3 аб – Граф Игнатиево, а в последствие и командир на ескадрилата. Преминава през всички основни командни длъжности за летателния състав от ВВС. През 2013 г. след дипломиране за преминат генералщабен курс във факултета по отбрана на Университета за национална отбрана, Пекин, Китайска народна република, е назначен като Началник на щаба на авиационната база в 3 аб. Изпълнява длъжността заместник-командир на авиобазата в продължение на 4 години.
        Бриг.генерал Димитър Петров е военен пилот първи клас и поддържа летателната си подготовка на самолет МиГ-29. Участва в изпълнението на мисията Air Policing, а също и в много съвместни международни летателни тренировки.
        Женен с двама сина. Владее английски.