10 май 2018 г.

НОВ КОМАНДИР НА БАЗАТА ЗА КОМАНДВАНЕ, УПРАВЛЕНИЕ
И НАБЛЮДЕНИЕ        На тържествена церемония в присъствието на командира на Военновъздушните сили, генерал-майор Цанко Стойков, днес в Базата за командване, управление и наблюдение се състоя предаването и приемането на длъжността „командир“ на военното формирование.


        Досегашният командир, бригаден генерал Васил Лазаров, става съветник на президента на Република България.
        Длъжността „командир“ на базата от днес ще изпълнява полковник Христо Ганецовски. При приемането на длъжността той благодари за оказаното му доверие да поеме командването на най-голямото формирование на ВВС. От името на личния състав и от свое име той увери командването на ВВС, че основите, положени от бригаден генерал Пламен Богданов и бригаден генерал Васил Лазаров, ще бъдат доразвити, а предстоящите задачи ще бъдат изпълнявани качествено и в срок.


        Генерал-майор Цанко Стойков поздрави новия командир и подчерта, че заложените стандарти за подготовка на различните специалисти от Базата и подобрената гражданско-военна координация са създали условия за ефективно и безопасно използване на въздушното пространство при гарантиране на националния суверенитет. „Изпълнението на проектите за нови 3D радарни системи и системи за командване и управление ще допринесат за повишаване на способностите и постигане на пълна оперативна съвместимост със страните от Алианса“, каза още командирът на ВВС.


        След размяната на подписи двамата командири си размениха подаръци и бяха сърдечно поздравени от всички присъстващи.

Полк. Христо Ганецовски е роден в гр. Червен бряг на 06.01.1967 г. Средното си образование завършва в ССВВУ “Г. Бенковски” – Д. Митрополия през 1986 г. по специалност “Експлоатация и ремонт на летателните апарати”. През 1992 г. завършва с отличен успех ВВВУ “Г. Бенковски” – Д. Митрополия като пилот-инженер за ВВС и започва кариерата си като пилот-изтребител в авиобаза – Габровница. Преминал през всички основни командни длъжности за летателния състав от ВВС, като през 1995 г. е бил назначен за командир на летателна ескадрила. ВА “Г.С Раковски” завършва през 2002 г. и до 2013 г. е на различни щабни длъжности в кПВО и ВВС, свързани с организацията и контрола на летателната работа и е получил сертификат за оценител в област “Операции” по програма TACEVAL. В работните органи на НАТО е бил национален представител в Комитета по ПВО и ПРО и Направляващия комитет по Командване и управление. През 2014 г. след дипломиране във факултет „Национална сигурност и отбрана“ на ВА “Г.С Раковски” е назначен като зам.-командир на Базата за командване, управление и наблюдение. Поддържа летателната си подготовка на самолети МиГ-29УБ и РС-9М.
Женен с един син. Владее английски, френски и руски език.