16 Април 2018 г.УСПЕШНО ЗАВЪРШИ КУРСЪТ ЗА ИНТЕНЗИВНА ЛЕТАТЕЛНА ДЕЙНОСТ СЪС САМОЛЕТ L-39


        В навечерието на Международния ден на авиацията и космонавтиката на младите пилоти старши лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев от авиобаза Граф Игнатиево и ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия бе присвоена степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас”.
        Същият клас на Л-39 бе присвоен и на майор Радостин Люцканчев, пилот на Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер.
Заключителният етап от подготовката се проведе в авиобаза Граф Игнатиево. Инженерно-технически състав от авиобазата възстанови за кратко време подготовката си по обслуждането и експлоатацията на самолет Л-39 и осигури безаварийното и безопасно провеждане на полетите.
        Петимата пилоти преминаха успешно цялостната програма за подготовка на самолет L-39 ZA под ръководството на началника на курса майор Павел Джуров.
        Летците-инструктори в курса бяха капитан Янчо Христов и капитан Светослав Петров, които след придобиване на инструкторската си подготовката по видове условия преминаха към летателна дейност с обучаемите.
        Контролиращи при допускане до самостоятелни полети бяха опитните инструктори майор Павел Джуров, майор Тихомир Резашки, майор Пламен Иванов и майор Петко Димитров.
        Благодарение на мотивацията на летателния и инструкторски състав, участващ в курса, цялостната подкрепа и съдействие на Командването на ВВС, обучението завърши успешно в рамките на планираното време. Така, в редиците на Военновъздушните ни сили се вливат петима първокласни пилоти.

        Курсът за интензивна летателна подготовка на Л-39 е финалния етап на обучение на младите пилоти, стартирали своята подготовка на самолет РС-9М през 2014 г. През този период, групата премина през усвояването на всички видове бойни използвания на самолета, с реално използване на въоръжението по земна цел, провеждане на морска подготовка и участие в българо-американските летателни тренировки “Тракийски орел 2016” и “Тракийски орел 2017”.