12 Април 2018 г.

12 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН
НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА        Уважаеми колеги, съмишленици, приятели,
        Днес е 12 април – денят на първия в историята на човечеството пилотиран космически полет на летеца-космонавт Юрий Гагарин с кораба “Восток”.
        От 1969 г. с решение на Международната федерация по авиация (ФАИ) 12 април се отбелязва като Международен ден на авиацията и космонавтиката
        На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич Юрий Гагарин излита и прави с кораба “Восток” една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.
        Чест е за мен от името на Командването на Военновъздушните сили и лично от свое име да ви поздравя по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката!
        Чест и гордост!
        Гордост от това, че Република България е 6-та в редовете на космическите държави вече 39 години!
        Гордост от факта, че приноса на българските учени в разработването на космическа апаратура и българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров са отредили това достойно място на Родината ни. От това, че те са наши колеги, военни пилоти, служили рамо до рамо с нас, израствали професионално при нас, избрани като най-добрите между равни от редиците на Военновъздушните сили!
        Това доказва, че авиацията и космонавтиката са неразривно свързани!
        Това е оценка и признателност за високия професионализъм и умения на българските военни летци, на всички наши специалисти, които работят в пълен синхрон за постигането на все по-добри резултати, за триумф на науката и човешкото постижение!
        На вас колеги и приятели, на вашите семейства, на вашите близки желая здраве, щастие и бъдещи успешни полети на мечтите ви към космическите висини!

                ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

                                                КОМАНДИР НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
                                                ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ЦАНКО СТОЙКОВ