19 понеделник 2018 г.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВВУБ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”
ОБЕЗВРЕДИХА СНАРЯД ОТ МИНОХВЪРГАЧКА
        На 16.02.2018 год., военнослужещи от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” обезвредиха снаряд от минохвъргачка, открит при разрушаване на стара къща в с. Тепава, област Ловеч.
        По заповед на Командира на ВВС – генерал-майор Цанко Стойков и в изпълнение на „План на Военновъздушните сили за оказване на помощ на населението при бедствия”, специализираното формирование за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси бе веднага активирано.
        Под ръководството на капитан Деян Христов специалистите извършиха разузнаване и внимателно анализираха боеприпаса – силно корозирал снаряд от минохвъргачка с дължина 300 мм.
        При стриктно спазване на мерките за безопасност снарядът бе транспортиран извън населеното място и бе унищожен чрез взривяване.
        ВВУБ е пряко свързана с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. При изпълнението на задачата военнослужещите показаха висок професионализъм, бърза реакция и отлична координация при неутрализиране на рискови за населението ситуации.