29.11.2017 г.ПОСЕЩЕНИЕ НА ГЛАВНИ СЕРЖАНТИ НА ВВС НА САЩ
В АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО
        На 28. XI. в авиобаза Граф Игнатиево бяха на работно посещение главни сержанти от ВВС на САЩ и съпруги на сержанти и офицери. Ръководител на групата беше аташето по отбраната на САЩ полковник Шенън Джонсън придружен от съпругата му Кристи. Визитата е част от концепцията „Група за подкрепа на съпругите” (Spouse Support Group), която съществува в американските въоръжени сили и търси ефективни методи за разрешаването на специфичните предизвикателства и проблеми на военнослужещите и техните семейства, свързани с професионалните им задължения. Целта е да се оценят възможностите за прилагането на Концепцията в българските ВВС.


        От българска страна участваха главният сержант на Българската Армия старшина Калин Крумов и съпругата му Радослава, главният сержант на ВВС, главните сержанти на ескадрилите в Граф Игнатиево и съпруги на военнослужещи.
        Командирът на авиобазата бригаден генерал Иван Лалов откри работната среща, като запозна гостите с историята на изтребителното авиационно формирование и ролята на българската изтребителна авиация в настоящите ангажименти на Република България в колективната отбрана на въздушното пространство на НАТО.
        В рамките на посещението гостите се запознаха с инфраструктурата и работната среда в авиобазата. Съпругите на американските военнослужещи запознаха българските участнички в срещата с богатия опит на структурата за подкрепа на семействата на американските военнослужещи. Обсъдена беше ролята на главните сержанти в подпомагането на командирите им при решаване на въпроси, свързани със социалните интереси и потребности на сержантския и войнишкия състав.
        Главният сержант на ВВС на САЩ в Европа и Африка Филип Естон и главният сержант на Трета Въздушна Армия Круз Мунез, от името на своите генерали, благодариха на българските си колеги за труда и усилията да бъде надеждно охраняван Източния фланг на Алианса. Подчертаха ролята на сержантския технически състав за безопасността на полетите и изразиха надежда, че българските авиоспециалисти и за в бъдеще ще изпращат в небето бойните машини. „Заедно сме силни” е девизът на Обединеното Командването на ВВС на НАТО и без България и другите съюзници дори и голяма авиационна сила като САЩ не би могла да се справи с възможните предизвикателства на Източния фланг или където и да е по света.