25 октомври 2017 г.

ЗАПОЧНА СЪВМЕСТНАТА БЪЛГАРО-ПОЛСКА
ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА
        Днес, 25 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево се проведе откриваща церемония на съвместната българо-полска летателна тренировка.


        На официалната церемония присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. В своето приветствие, той поздрави полските участници с успешното им пребазиране в България и подчерта голямото значение на учението за всички участващи формирования от състава на българските Военновъздушни сили. „Искам да наблегна на особената важност на съвместните тренировъчни действия за повишаване на учебно-бойната подготовка, а това е резултатът, който ние търсим, както и непрекъснато усъвършенстване в изпълнението на мисията Air Policing“, каза командирът на Военновъздушните сили и увери, че от българска страна, като домакин, ще бъде осигурена най-добрата поддръжка за изпълнение на трениривъчните полети на полските, италианските и българските екипажи.
        Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази задоволството си пред полските гости от задълбочаващото се сътрудничество между българо-полските екипажи, които имат своя позитивен ефект както на високо професионално ниво, така и в междуличностен план. „Пожелавам на всички най-вече успешни и безаварийни полети и прекрасни спомени от един от най-древните градове в Европа – Пловдив!“
        Трите самолета МиГ-29 от състава на полските Военновъздушни сили кацнаха вчера в авиобаза Граф Игнатиево за участие в съвместна летателна тренировка. Тя ще се проведе в периода от 25 октомври до 07 ноември 2017 г.
        От българска страна в летателната тренировка участват самолети МиГ-29 и наземни средства за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили. Самолети EF-2000 “Typhoon” на италианските военновъздушни сили ще се включат също в изпълнението на летателните задачи.
        Провеждането на съвместните тренировъчни мисии са в интерес на оперативната съвместимост между екипажите за участие в операции под егидата на НАТО.
        Това е третата поред тренировка с полските Военновъздушни сили. Началото на съвместната летателна дейност започна през есента на 2015 г. в авиобаза Граф Игнатиево. През месец юни на следващата година, български екипажи се пребазираха в авиобаза Малборк, Република Полша, за участие в многонационалното учение „Анаконда“.