27 юни
ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ НА САЩ ПОЗДРАВИХА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС
ПО СЛУЧАЙ 100-ГОДИШНИНАТА НА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИЯ

    Военновъздушните сили на Република България изказват своята искрена благодарност към хилядите фенове на авиацията и висшия пилотаж, които посетиха авиобаза Граф Игнатиево и наблюдаваха въздушните демонстрации на представителната ескадрила на ВВС на САЩ „THUNDERBIRDS”.

    Изключително сме удовлетворени, че кампанията по тържественото честване на 100-годишнината на българската авиация е активно подкрепена от българската авиационна общност, любителите на авиацията и международните партньори, че авиационната идея получава широка обществена подкрепа и обединява голяма част от нашите сънародници.

    Благодарим на всички, които въпреки прогнозите за промяна в метеорологичните условия и влошаване на времето, посетиха авиошоуто. Началният час на въздушните демонстрации се определя от ръководството на „THUNDERBIRDS” и е точно фиксиран в програмата на ескадрилата за деня.

    За феновете на Военновъздушните сили, които очакват да бъде демонстрирано майсторството на българските военни пилоти, ви информираме че, българските Военновъздушни сили ще участват в Международния авиационен фестивал, който ще се проведе на 3 и 4 септември тази година на летище Пловдив в чест на 100-годишнината на българската авиация. За участие във фестивала са поканени и представители на Франция, Германия, Русия, Великобритания, Италия, Швейцария, Полша, Чехия и Румъния. Организатори са Министерство на отбраната, Военновъздушните сили и фондация „Български ВВС”. Събитието ще се проведе под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.


Световноизвестната американска ескадрила пристигна в България на 23 юни.
Посещението им е по покана на началника на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов по повод 100-годишния юбилей на българската авиация.


На 24 юни гости на авиобазата бяха деца в неравностойно положение и деца с увреждания от домовете „Олга Скобелева”, „Рада Киркович” и „Княгиня Мария Луиза” в Пловдив, които имаха специална среща с осемте „Буревестника”.


Въздушните демонстрации на 25 юни включваха групови и солови изпълнения
на елементи и фигури от висшия пилотаж.

По традиция шоуто започна с наземна церемония, която представя прецизността в подготовката и съвместните действия между инженерно-технически и летателен състав.


За авиолюбителите беше представен показ на авиационна техника от състава на ВВС.

Началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов благодари за поздрава на Военновъздушните сили на САЩ към българските ВВС.